keresés a weboldalon

Szentély az alkoholbetegeknek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szentély az alkoholbetegeknek

2006 július 12 - szerda
Ünnepélyes keretek között átadták a Göcsej Alkoholmentes Klub felújított klubhelyiségét, így a tagok nagy örömére, immár ideális feltételek között szervezhetik találkozóikat.

A klub 1979-ben azzal a céllal alakult, hogy segítséget nyújtson a gyógyulni vágyó alkoholbetegeknek. Hamar kiderült, hogy a közösség csak akkor tud hatékonyan dolgozni, ha a munkába bevonják a közvetlen hozzátartozókat is, ám ehhez egy olyan ingatlant kellett találni, ahol megfelelő körülmények között tudnak foglalkozásokat szervezni. Ehhez a Kert utca 8. szám alatti helyiség tűnt a legalkalmasabbnak, s a szükséges munkálatok elvégzése után elkészült az új „bázis”. A felújított iroda átadásán Fekécs Imre, a klub vezetője elmondta: a mai nap történelmi esemény a számukra, hiszen egy olyan „szentélyt” vehetnek át, amely roppant fontos funkciót tölt be az alkoholfüggőség ellen küzdő szenvedélybetegek számára. Zalaegerszeg egyébként mindig is példát mutatott ezen a területen, hiszen harminc esztendővel ezelőtt már külön helyet biztosított az ilyen jellegű foglalkozásokhoz.

Dr. Gyimesi Endre polgármester azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban Magyarország a legtöbb alkoholt fogyasztó nemzet, a felmérések szerint ugyanis egy magyar embererre évente 18 liter elfogyasztott alkoholmennyiség jut. Ebben a versenyben Litvánia követ bennünket, náluk egy esztendőben 13 liter alkoholt fogyaszt egy személy. Ebből is kitűnik, hogy a túlzott alkoholfogyasztás az EU-ban is komoly probléma, ezért nagy szükség van az ilyen jellegű közösségi helyekre. A polgármester közölte, Magyarországon tíz esztendeje nem hoztak létre új klubot, ezért külön öröm, hogy Zalaegerszegen most megújult helyen működhet a Göcsej Alkoholmentes Klub. Megtudtuk, a mintegy 2,2 millió forintos beruházás keretében – melyhez az Ifjúsági Minisztérium és a város összesen 1,5 millió forinttal járult hozzá – teljesen megszépült a Kert utcai épület. A fejlesztéshez emellett a LÉSZ Kft. és a Zalavíz Zrt. is hozzájárult, míg az Országos Addiktológiai Intézet egy számítógépet ajándékozott a klubtagoknak.
A klubnak jelenleg 25-30 tagja van, de Fekécs Imre megjegyezte, az állandó bázis hiánya miatt nem mindig tudták azonos helyen tartani az összejöveteleiket, így lehet, hogy többen ezért nem tudtak velük kapcsolatba kerülni. Most ez a probléma is megoldódik, s remélhetőleg a jövőben jelentősen gyarapodni fog a tagok száma, hiszen pillanatnyilag nagy érdeklődés mutatkozik. A tervek szerint ezt követően naponta tart majd nyitva a felújított klubhelyiség, ahol természetesen mindenkit szívesen látnak.

Az ünnepélyes avató végén a szombathelyi, a körmendi és a vas megyei alkoholmentes társklubok képviselői nyújtottak át ajándékot a jeles nap alkalmából Fekécs Imre klubvezetőnek. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: