keresés a weboldalon

Szociális intézményeket látogat a polgármester

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szociális intézményeket látogat a polgármester

2010 december 21 - kedd
Karácsony előtt több éves hagyományt követve a város szociális intézményeiben ellátott időseket látogatja meg Gyutai Csaba polgármester. A város mind a hat ilyen jellegű szolgáltatójában ajándékműsorral várták Zalaegerszeg polgármesterét, aki szintén nem üres kézzel tette tisztjét a szépkorúaknál.

Lapunk a Landorhegyi Idősek Klubjába lévő kis ünnepség szemtanúja volt. Az intézetben 1989 óta látják el hétköznaponként nappali ellátóként az időseket és 2009 óta középsúlyos demens betegeket is, mondta Sandóné Szalay Tímea megbízott vezető. A gondozónők mellett mentálhigiénés szakember végzi itt a napi munkát. Az átlagéletkor 80 év, a legidősebb ellátottjuk néhány hete töltötte be a 99. évet. A napi programok megszokott rutin szerint zajlanak. Ezek közé tartozik a szerdánkénti régi filmek mozija.

A kellemes nosztalgiázós időtöltést ezután még élvezhetőbbé teszi a polgármester ajándéka, aki televíziót és DVD lejátszót adományozott az ellátottak kérésére. Cserébe felcsendült néhány dal és vers, melyet Ambrus Tiborné szavalta zárt. Mécs László: Áldottak az öregek barátai című versét mondta el köszönetképpen a látogatóknak és az intézet munkatársainak.
Az elismerő szavakhoz csatlakozott a polgármester is, aki az ellátottak között néhány régi kedves ismerősét vélte felfedezni. Majd Fekete István egyik idézetével kívánt mindenkinek boldog ünnepeket.

– A régi nagycsaládokban természetes volt az idősekkel való együttélés. Az öregek bölcsességet, szeretetet adtak a fiataloknak. Ma ez az együttélési forma nem jellemző, de az idősek élettapasztalata a mai fiataloknak is megbecsülendő lenne – mondta Gyutai Csaba.

A polgármester hozzátette, Zalaegerszegen jelenleg 16 ezer nyugdíjas él. A város országos szinten nem tartozik az elöregedett települések közé, de az öregedő tendencia jellemző. A nevezett nagycsaládok felbomlása miatt pedig az idősek ellátása egyre inkább az állam feladata lesz.
A polgármester hasonló látogatást tett az Idősek Gondozóházában, az Idősek Otthonában az Andráshidai és a Belvárosi Idősek Klubjában, valamint a Szociális Klubban.

Zala-Lap, bánfi kati

Tartalom megosztása: