keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Takarékosan jövőre is

Zalaegerszeg címer
Hírek

Takarékosan jövőre is

2009 november 21 - szombat
Elviselhetőbb díjemeléseket fogadott el legutóbbi ülésén a városi képviselőtestület. A közüzemi díjak emelése általában infláció közeli. Mint a közgyűlésen elhangzott, egyes esetekben lehetett volna kevesebb is, de az évközi öt százalékos áfa emelés miatt lett magasabb, mint ahogy szerették volna. Az ellenzéki MSZP frakció a díjak szinten tartását javasolta, ugyanakkor Devecserné Óvári Ibolya frakcióvezető megjegyezte, azért is „normális” viszonylag az emelkedés, mert választási év következik.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta: a lakbéreknél 9 százalékos, a temetési helyek megváltásának és újraváltásának díjai 4 százalékkal, a tömegközlekedési díjak 6 százalékkal, a kéményseprői tarifák 5 százalékkal, a lakossági hulladékdíjak 9,3 százalékkal nőnek január elsejétől.

Mivel az idei évben a parkolási díjak nem emelkednek, ezért jövőre, részben az áfa emelkedés miatt is 11 százalékos óradíj emelkedés várható. A bérletek ára 5 százalékkal emelkedik. A víz és csatornadíj átlagosan 5,1 százalékkal nő, a nem lakáscélú bérlemények árai viszont nem emelkednek.

* * *

Zalaegerszeg polgármestere a jövő évi költségvetési koncepcióval kapcsolatban elmondta: a város szigorú gazdálkodással érte el, hogy az idén sem kényszerül működési hitel felvételére. Ugyanakkor a büdzsébe betervezett ingatlanértékesítésből befolyt források hiányoznak, ebben elmaradás van a tervekhez képest. Mindez összefügg azzal, hogy az év folyamán a különböző fejlesztések is lassúbb ütemben valósultak meg.

Elhangzott: a költségvetési koncepciót 15,2 milliárd forintos főösszeggel, és 737 milliós hiánnyal fogadták el. Az önkormányzat intézményeinél 2,5 százalékos lesz az elvonás a Tűzoltóság, a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház kivételével. Határozatban rögzítették továbbá, hogy a ZTE FC Zrt. 2010 évi támogatását, tekintettel az önkormányzat anyagi helyzetére 90 millió forintban állapítják meg, amely az elmúlt évekhez képest csökkenést jelent.

– Amennyiben a költségvetési koncepciót a jelenlegi kondíciók szerint fogadták volna el, akkor a város költségvetésében 1,4 milliárd forint hiány keletkeznek – mondta dr. Gyimesi Endre. Ezért van szükség a szigorú takarékoskodásra, amely érinti a polgármesteri hivatalt és a városi tulajdonban lévő cégeket is. Mindezek mellett a fejlesztési célokat és feladatokat újragondolják és rangsorolják. Legfontosabb célként a munkahelyteremtést fogalmazták meg a képviselők.

Dr. Tóth László (Fidesz) frakcióvezető javaslatára a közgyűlés felhívja a kormány figyelmét arra, hogy az önkormányzat részére kötelezően előírt feladatok ellátását veszélyezteti, és súlyos eladósodáshoz vezet az állami normatívák drasztikus csökkenése. Ezt az önkormányzat sem költségcsökkenéssel, sem pedig saját bevételekkel nem tudja pótolni.

A sajtótájékoztatón Gyutai Csaba alpolgármester a munkahelyteremtő beruházások fontosságáról szólt, kiemelve, hogy a Déli ipari parkban elkelt az utolsó terület is. Pozitív, hogy van olyan cég, amelyik létszámot emel a jövőben, akkor, amikor nagyon nehéz termelő beruházást hozni egy városba.

Elmondta továbbá, hogy 82 millió forint önrésszel pályázatot nyújt be az önkormányzat a fogyatékkal élők nappali intézményének létrehozására. A beruházás összköltsége 132 millió forint, ehhez lehet 50 millió pályázati forrást igényelni.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: