keresés a weboldalon

Támasz a rászorulóknak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Támasz a rászorulóknak

2009 február 04 - szerda
Január elsején kezdte meg tevékenységét a 84 zalai és őrségi település szociális ellátására létesült Támasz Alapszolgáltatási Intézmény, melyet tegnap hivatalosan is megnyitottak. Az ünnepség szakmai konferenciával vette kezdetét, melyet a város dísztermében tartottak „Út a munkához” – innovatív foglalkoztatási kezdeményezések a zalaegerszegi kistérségben címmel.

A rendszeres szociális segélyben részesülő munkaképes lakosság munkához jutását segíti az „Út a munkához” program, melynek gyakorlati megvalósításába fogott a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Társulás a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központtal.

A programba bekapcsolódik a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény, mivel az érintettek miatt a megvalósítás nem nélkülözheti a szociális támogató rendszer háttérmunkáját. Ezért példaértékű a zalai program, hangsúlyozta Kiss Ambrus, a regionális munkaügyi központ főigazgatója a konferenciát követő sajtótájékoztatón.

Elhangzott, április elsejéig a települések jegyzői felülvizsgálják a szociális segélyezettek körét, rendezik státuszukat aszerint, hogy a továbbiakban kik jogosultak a rendszeres szociális segélyre, illetve a rendelkezésre állási támogatásra. Ez utóbbiak közfoglalkoztatást már várhatóan áprilisban megkezdik, 200-300 fővel a többcélú társulás településeiről és a városból egyaránt. Év végére 500-500 fő foglalkoztatását szeretnék elérni.

A hat közmunkaprogramot már sikeresen megvalósított többcélú társulás munkaszervezete elkészítette a zalaegerszegi kistérség foglalkoztatási tervét, melyet a konferencián Szili-Fodor Dóra munkaszervezet-vezető mutatott be. A sajtótájékoztatón is elmondta, a foglalkoztatást három szinten képzelik el.

A programba bevont személyek egyrészt dolgoznának a településeken kommunális feladatokban, másrészt körjegyzőségeken, ahol adminisztrációs munkát is végezhetnek, illetve kistérségi szinten, a vis maior károk elhárításában, vagy a parlagfű-mentesítésben. A magasabb végzettségűeket info-kommunikációs, ifjúságnevelő és egyéb közösségi tevékenységgel bíznák meg.

A konferencián az „Út a munkához” program részleteit, megvalósításának folyamatát dr. Székely Judit ismertette. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára avatta fel a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény tábláját a létesítmény Kossuth utcai székhelyén. Hangsúlyozta: a közfoglalkoztatási programot kísérő zalaegerszegi összefogás országos szinten is példaértékű.

A zalaegerszegi és az őriszentpéteri kistérségben családsegítő és gyermekjóléti szolgálatot, házi és jelzőrendszeres segítségnyújtást, valamint szociális étkeztetést lát el. De 135 munkatársa – a közfoglalkoztatási programban is részt véve – segít meggyőzni az érintetteket, hogy a segély helyett inkább a munkát válasszák, mondta el Györe Edina, a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény vezetője.

(Zala-Lap, A. L.)

Tartalom megosztása: