keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Tatárjárás Zalaegerszegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tatárjárás Zalaegerszegen

2008 január 12 - szombat
Január 18-ától a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében látható „A tatárjárás (1241-1242)” című – a Nemzeti Múzeumban és Komáromban már bemutatott – nagysikerű kiállítás. A tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával öt magyarországi és két határon túli múzeum közreműködésével igyekszik minél szélesebb körben bemutatni a XIII. századi Magyarországot; a mongol támadást, az ország újjáépítését, s IV. Béla munkásságát.

A minden korosztálynak szóló régészeti kiállítás gazdag lesz látványelemekben is: jurta, nyílfolyosó, életnagyságú figurák, digitális kódex segítségével nyerhetünk bepillantást az ország tragikus éveibe, s az azt követő újjáépítésbe.

A dokumentumokon, tárgyi emlékeken keresztül az eseményeken kívül elénk tárul a korabeli életmód, a hadviselés, valamint IV. Béla Istennek tett felajánlása az ország megmentése érdekében, s ezáltal a Szent Margit legenda is.

A kiállítás hivatalos megnyitójára pénteken 16.oo órakor kerül sor. A páratlan anyag egészen március 22-ig látogatható Zalaegerszegen, utána folytatja vándorútját, s a kaposvári múzeumba kerül. (Zala-Lap Kft., P.P.)

Tartalom megosztása: