keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Teljes látogatási tilalom

Zalaegerszeg címer
Hírek

Teljes látogatási tilalom

2007 szeptember 10 - hétfő
Szeptemberben három, októberben pedig egy hétvégén nem lesz áram a zalaegerszegi kórház belső telephelyén. A teljes, illetve részleges áramszüneteket az elektromos központi főelosztó berendezés felújítása indokolja. Az új épületegyüttes üzembe helyezésével várhatóan 160 kilowattal nő az intézmény energiaszükséglete, ezért halaszthatatlan a központi kapcsoló lecserélése.

Mint dr. Kvarda Attila, a kórház stratégiai főigazgató-helyettese elmondta, a műszaki munkálatokat a hétvégékre ütemezték. Teljes és részleges áramszünet nehezíti majd a betegellátást a zalaegerszegi telephelyen szeptember 15-én és 16-án, 29-én és 30-án, illetve október első hétvégéjén, azaz október 6-án és 7-én. A tervezett menetrendtől csak abban az esetben tér el a kivitelező, ha valamilyen váratlan esemény – tömeges baleset, fertőzés, illetve járvány – történik a kórház illetékességi területén.

Az áramszünet idején a folyamatos betegellátást csak jelentősen csökkentett kapacitással képesek biztosítani az intézmény dolgozói, tájékoztatott a főigazgató-helyettes. A legszükségesebb helyeken lehetőség nyílik ideiglenes áramforrás igénybevételére. Ennek megfelelően üzemelni fog a traumatológiai műtő, ott végzik el az akut sebészeti, baleseti sebészeti és urológiai műtéteket. Csökkentett ágyszámmal biztosított lesz a betegellátás az általános intenzív osztályon. Jelenleg 12 ággyal működik az osztály, az áramszünetek idején 8 ágyon biztosítanak intenzív ellátást, 1 ágyat pedig a sürgős művese-kezeléseknek tartanak fenn. Ideiglenes áramforrást kap a vérellátó állomás, így az áramszünettel érintett napokon is folyamatos lesz a kórház vérellátása. A szülészeten egy műtőt és egy szülőszobát látnak el ideiglenes áramforrással, gondoskodnak továbbá a gyermekintenzív zavartalan működéséről.

A többi osztályon és kiszolgáló részlegen – például a központi laboratóriumban és a radiológiai osztályon – nem lesz áram a fent említett napok bizonyos időszakaiban. Az azonnali ultrahang vizsgálatra szoruló betegeket a főépületben felállított mobil UH-készülékkel vizsgálják meg, de kitelepítettek egy nagy kapacitású ultrahang-berendezést a pózvai telephelyre is. A röntgen ugyancsak a külső kórházban működik. A CT azonban egyáltalán nem üzemel az áramszünetek ideje alatt – adta tudtul dr. Kvarda Attila.
Kitért arra is, hogy nagy szervezést igényel a hétvégeken a napi rutinvizsgálatok elvégzése, hiszen a felújítás ideje alatt a diagnosztikai tömb sem rendelkezik majd elektromos árammal.

A központi laboratórium szombaton és vasárnap reggel 6.30-ig, majd délután 13.30-tól fogad vizsgálati anyagokat. A köztes időben sürgős laborvizsgálatra az intenzív osztályon, illetve a pózvai telephely kardiológiai rehabilitációs osztályán kialakított sürgősségi ellátóhelyen nyílik lehetőség.
Itt történik majd a belgyógyászati és kardiológiai sürgősségi esetek ellátása is. Az ideiglenes jelleggel felállított ellátóba telepítenek minden szükséges eszközt és műszert, és az ügyeletes belgyógyászok, kardiológusok is Pózván teljesítenek szolgálatot az áramszünetek idején. A  betegek két telephely közötti mozgatásáról ugyancsak gondoskodtak a kórház vezetői.

Kiemelte a főigazgató-helyettes azt is, hogy az áramszünet ideje alatt nem működnek majd a kórházban a liftek, az elektromos ajtók és a sorompók sem. Ideiglenes áramforrást pedig kizárólag szabadban menő kábellel képes biztosítani a kivitelező, ami fokozott odafigyelést igényel mind a kórház személyzete, mind a betegek részéről. Ezek a tényezők indokolják, hogy a szóban forgó hétvégék egészére teljes látogatási tilalmat rendel el a kórház vezetése. A telefonközpont viszont zavartalanul üzemel majd, így nem maradnak információ nélkül a betegek hozzátartozói.

Dr. Kvarda Attilától megtudtuk: a kórházban folyó munkálatok következményeként jelentkező áramkimaradásokról szóban és írásban is tájékoztatták a mentőszolgálatot, a környező kórházakat, az alapellátási ügyeleteket, valamint a fenntartót. Bíznak abban, hogy nem lesz fennakadás a betegellátásban a műszaki munkák ideje alatt. (Zala-Lap Kft., F.M.)

Tartalom megosztása: