keresés a weboldalon

Telkeket parcelláznak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Telkeket parcelláznak

2007 augusztus 27 - hétfő
A négy akcióterületből kettőn induláshoz közeli állapotban vannak a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. projektjei. Jól áll az előkészítése a Sóháztól a Sütő utcai gyógyszertárig terjedő épületegyüttesnek, az északi ipari zónában pedig 8 telek leválasztásával kisvállalkozói ipari övezet kialakítása van folyamatban. A részletekről dr. Háry András, a Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója számolt be lapunknak.

– Négy akcióterületen tevékenykedik társaságunk. Dolgozunk a piac környékének rehabilitációján, az északi ipari zóna benépesítésén, gondolkodunk a volt laktanya területének hasznosításán, valamint turisztikai típusú fejlesztéseken. A négy akcióterületből az első kettő esetében tudok eredményekről beszámolni – fogalmaz a vezérigazgató. – A Sütő utcai beruházást követően a Deák téren folytatjuk a piac környékének rehabilitációját. A Sóház és a Sütő utca sarkán álló gyógyszertár közötti épületek elbontását követően egy, a már meglévővel harmonizáló társasházat építenénk a területre. Jelen pillanatban a 7-800 millió forintos projekt előkészítésének derekán tartunk.

– Mit jelent mindez?
– Folyamatban van a tervezés, mellyel párhuzamosan keressük az épület funkcióját. Nem egyszerűen építünk egy házat lakásokkal és üzletekkel, mindenképpen szeretnénk igazítani a funkciót a piaci igényekhez. Ezek felmérése is részét képezi az előkészítésnek. Azt már most látni, hogy jó minőségű, alacsony rezsiköltségű ingatlanokra van szükség a városban. Hogy milyen arányban legyenek ezek lakások, üzletek illetve irodák, és mekkora nagyságban készüljenek, még kidolgozás alatt áll. A tervezést nehezíti továbbá, hogy a Sóház és a gyógyszertár épülete is műemléki védettséget élvez.

Ugyancsak folyamatban van a tulajdonszerzés. Felmértük már a jelenlegi üzletek tulajdonosainak, bérlőinek szándékát, a népjóléti osztállyal közösen pedig dolgozunk a szociális bérlakásokban élők későbbi elhelyezésén.

– Mikor indulhat a beruházás?
– Még az idei évben el kell készülnie a műszaki tervnek. 2008 első negyedévében szeretnénk dönteni a kivitelező személyéről, félévkor pedig az első kapavágással megindulna a tényleges munka. A projekt befejezését 2009-re tervezzük.
Mindez azt jelenti, hogy az épületegyüttesben helyet kapó ingatlanok értékesítése már jövőre megkezdődik. Előzetesen elárulhatom, hogy van érdeklődés a lakások, üzletek, irodák iránt.

Induláshoz közeli állapotban van a Városfejlesztő Zrt. másik nagy projektje is. Kisvállalkozói ipari övezet létrehozásán fáradoznak a ságodi ipari zónában. Közel egyéves előkészítő munka után most zajlik az ingatlan megszerzése.

– Négyhektáros blokkot kívánunk feldarabolni a helyi vállalkozások igényeinek megfelelő méretű parcellákra. A folyamat első állomásaként – a telekosztást követően – kivonjuk a meglévő területet a mezőgazdasági művelés alól, majd részben közművesítjük és értékesítjük a telkeket – ismerteti a projekt menetét dr. Háry András. – Két ütemben valósítjuk meg a beruházást. Az első ütemben 1,8 hektáros területen 8 db, 2000, illetve 4000 négyzetméteres telket alakítunk ki.  Hat telekre már konkrét érdeklődés mutatkozik. Nyolctól ötven főig foglalkoztató cégekről van szó, melyek jelenlegi telephelyükön nem tudnak tovább bővülni. Számukra szeretnénk megteremteni a továbblépés lehetőségét. Terveink szerint a jövő évben megkezdődhet az építkezés a kisvállalkozói ipari övezetben.

A másik két akcióterületen – a volt laktanyát, illetve a turisztikai fejlesztéseket illetően – egyelőre az alapkoncepció szintjén tart a Városfejlesztő Zrt. Amennyiben minden terveik szerint halad, jövő év elején a szóban forgó két területen is konkrét projektekkel állnak elő. (Zala-Lap Kft., F.M.)

Tartalom megosztása: