keresés a weboldalon

Tíz éves a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tíz éves a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány (Videó)

2011 november 03 - csütörtök
Szinte pontosan 10 évvel ezelőtt, 2001. november 1-én alakult meg a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány. Ez már akkor jelezte: a város kiemelt feladatának tekinti a felsőoktatás fejlesztését. Ma már 5 egyetem és főiskola működtet önálló kart illetve képzési központot Zalaegerszegen. A fejlődést mutatja, hogy míg 2001-ben mindössze 2 millió forintot fordítottak a felsőoktatásra, az idei költségvetésben már 113 millió forint szerepel. Az elmúlt tíz év legfontosabb állomásairól sajtótájékoztatón számoltak be.

Jelenleg kétezer fiatal tanul a város felsőoktatási intézményeiben – ők diákvárossá teszik, a tanári és professzori kar pedig kimagasló szellemi bázist jelent Zalaegerszeg számára – mondta a tájékoztatón Gyutai Csaba polgármester. Balaicz Zoltán alpolgármester tíz évig volt a Közalapítvány igazgatója.

– Amikor tíz évvel ezelőtt felkértek, hogy legyek az alapítvány igazgatója, még nagyon fiatal voltam, de már akkor nagyon vonzott a felsőoktatás területe – mondta a zalaegerszeg.hu-nak Balaicz Zoltán. – Akkor még pecsétünk, számlaszámunk sem volt… A tíz év legnagyobb sikerei közé sorolom, hogy Zalaegerszegen sikerült letelepíteni a műszaki felsőoktatást, és elértük, hogy 40 év után önálló karrá váljon a hajdani pénzügyi és számviteli főiskola itteni tagozata. Ugyancsak fontos lépés volt az infocentrum több mint 620 millió forintos kiépítése.

Gyutai Csaba polgármester szerint a fejlődés mögött egyaránt ott áll a város lobbi-tevékenysége és anyagi támogatása.

– A kezdetektől fogva arra törekedett mindenki, hogy az alapítvány munkájába minél több vállalkozó, gazdasági szervezet kapcsolódjon be – hangsúlyozta Gyutai Csaba. – A cél ugyanis már akkor is az volt, hogy a felsőoktatás szerkezetét a vállalkozások, a munkaerőpiac igényeihez igazítsuk. Ezért is áldoztunk egyre nagyobb összegeket a felsőoktatás támogatására. Ennyi pénzt szinte egyetlen megyei jogú város sem fordít erre az ágazatra.

Zalaegerszegen az elmúlt 10 évben szakképzési hozzájárulásokból, pályázatokból, önkormányzati támogatásokból összesen mintegy 800 millió forintot pumpáltak az ágazatba.

A ZFOK nemrég kinevezett ügyvivője, Szuper Ildikó azt szeretné, ha tovább erősítenék az intézmények közötti informális kapcsolatot, és tovább nyitnának a munkaerőpiac felé.

yr/N.G.

Tartalom megosztása: