keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Tízéves a Tourinform Iroda

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tízéves a Tourinform Iroda

2008 december 18 - csütörtök
Tízéves a Tourinform iroda Zalaegerszegen. Budapesten 1982-ben nyílt meg az első turisztikai információs iroda, vidéken az 1990-es évektől kezdett kiépülni a hálózat – tájékoztatta a sajtót Pereszteginé Szabó Júlia irodavezető.

Amikor 1998-ban megnyitották (a volt Képcsarnok helyén) a Polgármesteri Hivatal alatti 30 négyzetméteres irodát, az országban még a százat sem érte el a hasonló nonprofit információs központok száma. A rendszer azóta országszerte kiépült, a helyi iroda pedig egy nagyobb helyre – mozi épületébe – költözött.

A jubileumi sajtótájékoztatón résztvevő dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta, a városban már a ’90-es években felismerték, hogy az ipar mellett a turizmusnak is fontos szerepet kell adni. Sőt, az idegenforgalom a 21. század húzóágazata lett. A Gébárti-tó nagyszabású beruházásai ezért nemcsak egyszerű fürdőépítést jelentenek, hanem komplex városfejlesztési programot is. A fürdő mellé utak, panziók, és kemping is épült; s a környéken egyre több család próbál a vendéglátásból megélni.

Ezt megerősítette az irodavezető is, aki a statisztikákra hivatkozva elmondta: mikor tíz évvel ezelőtt megnyitottak, mindössze 17 zalaegerszegi szállásadóval tartottak kapcsolatot, ma ez a szám eléri az ötvenet. További eredmény, hogy míg 2000-ben 5600 ügyfél kereste fel őket, addig 2008-ban 14000-en fordultak az irodához valamilyen turisztikai információért. A Zalaegerszegi Tourinform Iroda szakmai feladatai is bővültek az elmúlt évtizedben.

Az intézmény információs irodaként kezdte meg működését. 2002-től átvette a városi turisztikai marketingfeladatok egy részét; így információs és marketing irodaként működött tovább. 2005-től pedig megyei idegenforgalmi feladatokat is ellát. Négy évvel ezelőtt kezdték el az idegenforgalmi arculatnak megfelelő kiadványcsalád készítését, ami jelenleg hat tagból (zalaegerszegi anziksz, szálláshelyek, programajánló, térkép, mappa, leporelló) áll, és folyamatosan bővül.

Pereszteginé Szabó Júlia úgy látja, hogy ezekre a kiadványokra egyre nagyobb a szükség, mivel a Tourinformban egyre több vendég fordul meg, bővül a városban eltöltött vendégéjszakák száma, és az iroda évről évre több hazai és külföldi turisztikai szakkiállításon vesz részt. Ami a jövőt illeti, szükség lesz egy szervezettebb idegenforgalmi összefogásra a megyében.

Ennek kezdeti lépései megtörténtek: néhány héttel ezelőtt egy éves előkészítő munka után, 39 alapító taggal megtartotta alakuló ülését Zalaegerszeg és térségének turisztikai egyesülete. A Göcseji Szegek Turisztikai Egyesület lehetőséget ad majd arra, hogy a térségben új lendületet kapjon és szélesebb alapokon nyugodjon a turizmus. Ez annyit jelent, hogy a Tourinform Iroda és a turizmusban érdekeltek a jövőben többször és hatékonyabban kívánnak együttműködni.

Gyimesi Endre mindehhez hozzátette, fontos, hogy a turizmus és a kultúra összefonódjon. 2009 például a kulturális minisztérium kiírása értelmében a „kulturális idegenforgalom éve” lesz. Bíznak abban, hogy a Falumúzeum, a Kvártélyház és a belvárosi Egerszeg Fesztivál programjait sikerül a városon és a megyén túl is népszerűsíteni.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: