keresés a weboldalon

Trencséni emlékeim

Zalaegerszeg címer
Hírek

Trencséni emlékeim

2013 április 25 - csütörtök
Szlovákiában sok szép helyre ellátogattunk, köztük Trencsénre, amely nagyon közel fekszik a cseh határhoz. Egy idegenvezető segítségével ismerkedtünk meg e településsel.

Trencsénnek közel hatvanezer lakosa van, közepén kimagaslik a vár, amiről először a XI. században készítettek írásos feljegyzést. Ez volt Csák Máté birtokainak központja.

A várhoz 89 lépcsőfok vezetett fel. Miután megmásztuk, a Szűz Mária templomot láthattuk, majd a vár kútját, ami 80 méter mély. A séta során idegenvezetőnk bemutatta az erődítmény barokk és reneszánsz stílusjegyeit, festményeket is láthattunk az uralkodó grófokról. Nagyon tetszettek az eredeti barokk stílusú bútorok.

Mikor egy szinttel feljebb mentünk, kézifegyvereket, kardokat láthattunk. Átlépve egy másik terembe a Habsburg-ház uralkodóinak portréit nézhettük meg. Innen a Lajos palotába sétáltunk át. A kiállítás eddig is nagyon érdekes volt, ám most az írnokhelyiségbe átsétálva csak ámultunk! Egy XVII. századi zászló volt kiállítva, s láthattuk egy híres család címerét a falon belevésve egy kőkorongba. Ezután átmentünk egy másik kiállítóhelyiségbe, ahol egy ókori templom alapjait tekinthettük meg. Továbbhaladva gyönyörű ékszereket, agyagedényeket, kulcsokat láttunk. Olyan bronzkardot fedeztünk fel, amely feltehetően 4500-5000 éves is lehet.

Ezt követően a Máté toronyba, a vár legmagasabb tornyába indultunk, ahonnan az egész várost jól be lehetett látni.A lefelé vezető út félelmetes volt, ugyanis az iszonyatosan meredek lépcsők még csúsztak is egy kicsit.

Ezután Trencséntornyosra vezetett utunk. 1708. augusztus 3-án a község területén zajlott a szabadságharc kimenetele szempontjából döntő fontosságú trencséni csata II. Rákóczi Ferenc és Sigbert Heister generális csapatai között. Erre emlékeztet a hámorosi részen álló emlékmű, amelynél felelevenítettük – egy rendhagyó történelem óra keretében – a szabadságharc legfontosabb mozzanatait.

Még sokáig beszélgettünk a sok érdekes látnivalóról és élményről, amit ez a kirándulás nyújtott számunkra.

Szirmai Bendegúz
7.b
Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola

Tartalom megosztása: