keresés a weboldalon

Trianon emlékest Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Trianon emlékest Zalaegerszegen (Videó)

2019 június 05 - szerda
A nemzeti összetartozás napjára emlékezett kedden Zalaegerszeg önkormányzata. 1920. június 4-én, azaz 99 évvel ezelőtt a trianoni békediktátum aláírásakor a magyarok elveszítették országuk területének kétharmadát, tízből három honfitársunk pedig idegen országok lakosa lett.

Trianon. Számunkra ez a szó és mindaz, ami hozzá kapcsolódik, maga a balsors, a gyász és a megalázás jelképe – fogalmazott beszédében Balaicz Zoltán. A polgármester szerint a sokk, amelyet okozott, a mai napig érezteti hatását. Ezek közül az egyik legsúlyosabb, hogy a magyarság szétszórt nemzet lett.

Az eseményen színpadra lépett Pál Krisztina énekesnő és Besenczi Árpád Jászai Mari-díjas színművész. Emellett a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes bemutatta az Ember az embertelenségben című táncszínházi előadását. A részletekről Benő Barna-Zsolt, az együttes igazgatója tájékoztatott.

A darab identitásunk, s gazdag kultúránk megőrzésére és továbbadására hívja fel a figyelmet. A magyar kormány támogatásával megvalósult produkciót, a trianoni emlékévhez kapcsolódva 2020. június 4-éig 100 magyar lakta településen mutatják be.

V.D./E.K.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: