keresés a weboldalon

Túlóra a tengervízben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Túlóra a tengervízben

2009 október 09 - péntek
Mányoki Attila hosszútávúszó a nemzetközi és hazai nyíltvízi versenyeken elért kiemelkedő eredményeiért kapott Zalaegerszegért-díjat 2008-ban. Ehhez az évhez köthető az országos média által is óriási érdeklődéssel kísért Balaton-átúszása, amit Balatonkenese és Keszthely között egyhuzamban, megállás nélkül vitt véghez. Attila, aki 2004 óta görög Koroni város Díszpolgára is, újabb megmérettetésen vett részt.

– A 33,4 km-es Mediterrán kupára hívtak meg, ahol a 12 kiválasztott úszó közül – fiatal tehetségeket és idősebb, tapasztalt versenyzőket válogattak össze – a negyedik helyen értem célba 9 óra 22 perces idővel – mondja Mányoki Attila.

– Milyen külső segítséget lehetett igénybe venni a verseny során?
– Minden versenyzőt külön hajó kísért, amelyet megadott GPS koordináták alapján azonos útvonalon kormányzott a hajó vezetője. Rajta kívül a fedélzeten volt még az edzőm, aki segített a frissítésben.

– Ez előre megbeszélt, vagy jöhet bármi, ami táplál?
– Kizárólag vitaminokat, ásványi anyagokat és megfelelő mennyiségű kalóriát tartalmazó speciális energiaitalt fogyasztok versenyzés közben, ami könnyen felszívódik. A szilárd étel emésztésére nem jutna elég energia, illetve a mozgástól venné el azt. Nem beszélve arról, hogy közben elveszne a komfortérzet is, ami belső zavaró tényező lenne úszás közben. Persze a díjkiosztás után a versenyzőtársakhoz hasonlóan én is újra feltöltöm az energiaraktárakat.

Mik a további tervek?
– Az idei év hátralevő részében regenerálódás és pihenés következik. Kaptam meghívókat 2010-es nagy versenyekre, amik 21 és 30 km közöttiek, de ezeken kívül szeretnék ismét egy, ennél hosszabb távú úszást is véghezvinni. Mindez a felkérésen, szervezésen és a felkészülésemen múlik. Attilának gratulálunk az elért eredményhez, és további sportsikereket kívánunk.

(Szebeny Péter sportügyi szakreferens)

Tartalom megosztása: