keresés a weboldalon

Új gépek, új CNC-terem

Zalaegerszeg címer
Hírek

Új gépek, új CNC-terem

2007 március 12 - hétfő
A Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolában a múlt héten mutatták be a decentralizált szakképzési támogatáson nyert esztergagépeket, valamint a két iskola integrációját követő géppark egyesítésével létrejött CNC-termet.

Baján Antal, az intézmény vezetője a rendezvényen megjelent vállalkozóknak, szakmabelieknek elmondta: a Munkácsy-szakiskola tanműhelyében 34 év óta folyik gépi forgácsoló oktatás, az azóta meglévő gépek felett pedig eljárt az idő. Nem volt hát kérdés, hogy az iskola elinduljon tavaly a decentralizált szakképzési pályázaton, melyen hat esztergagépet sikerült is nyernie. A mintegy 2 millió forintos önrész mellett 7,2 millió forintos támogatást nyertek a pályázaton. Az iskola karbantartó részlege felújította a műhely teljes elektromos rendszerét is, így immár az oktatás mellett szakmai vizsgáztatás megszervezésére és szükség esetén a tanfolyamok megtartására is alkalmas a helyiség. Baján Antal a CNC-terem kialakításával kapcsolatban hangsúlyozta: azt az integrációt követően a két iskola gépparkjából alakították ki. A felújítást és az áttelepítést az iskola a szakképzési támogatásból végezte a saját karbantartóival. A két részleg felújítása közel ötmillió forintba került.

A rendezvényen megjelent Tombi Lajos alpolgármester kiemelte: kifutott gépekre ma már nem lehet oktatást alapozni. A szakmát végzettek akkor állják meg a helyüket a legjobban a munkaerőpiacon, ha modern eszközökkel készülnek a jövőre. Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pedig a szakoktatás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta: a fémipar egy olyan terület, ahol jellemzően kis- és középvállalkozók vállalnak szerepet. S mivel ezek a cégek helyben maradnak, s mert szinte minden szakmában – így a fémiparban is – panaszkodnak a vállalkozók a munkaerőhiányra, a szakember-képzésnek ma nagyon fontos szerepe van. A képzés felelőssége pedig a fenntartóé – mondta Mazzag Ferenc, majd rámutatott a gimnáziumok és a szakiskolák nem megfelelő arányára. Mint mondta, ezen változtatni kell, mert a jövő ezt kívánja. A felsőoktatást csak jó szakoktatásra lehet építeni, hiszen ha nincs jó szakmunkás, nem kellenek a mérnökök sem. 

Ezt követően szakmai bemutatóra került sor a már említett két műhelyben, ahol az iskola diákjait (és az új gépeket) feladat-végrehajtás közben figyelhették meg a megjelentek. (Zala-Lap Kft., S. P.)

Tartalom megosztása: