keresés a weboldalon

Új helyre költözött a pszichiátria

Zalaegerszeg címer
Hírek

Új helyre költözött a pszichiátria

2008 június 23 - hétfő
Immár végleg a múlté a pózvai „cserepes”. A hónap elején át-költözött a pszichiátria a volt neurológiai épületbe. Az Egészség-ügyi Minisztérium által struktúraátalakítás kapcsán meghirdetett pályázaton nyert 15,8 millió forintot a kórház a pavilon felújításá-ra. Ezt saját erőből kipótolták egymillió forinttal, így valósulhatott meg a régi álom: költözhetett korszerű körülmények közé a pszi-chiátriai osztály. Az új épületet ünnepélyes keretek között avatták fel.

A vendégeket dr. Csidei Irén főigazgató fogadta. Mint elmondta, 1939 óta működött az egykori munkásszanatóriumban a pszichiátriai osztály. Jobb feltételekre 1970 óta vártak az ott dolgozók és a betegek. Akkor határozták el ugyanis, hogy a pszichiátriai fekvőbeteg ellátást fejlesztendő öt, egyenként 80 ágyas pavilont építenek a külső telephelyen. 1974-ben el is készült az első épület, ám abba a neurológia költözött.

A második pavilonba ideiglenes jelleggel – ma is ott működnek – a szemészet és a bőrgyógyászat talált otthonra, és csak 1985-ben készült el a harmadik ház, amit megkaphatott a pszichiátria. Az új épületbe akkor az osztály fele költözött, a „cserepesben” ragadtak számára viszont csak a remény maradt. Újabb esélyt a változásra akkor kaptak az ott dolgozók, amikor az új zalaegerszegi épületegyüttesben otthonra lelt a neurológia. Az így megüresedett pózvai pavilon felújítását követően jött el az oly régóta várt pillanat.

Dr. Csidei Irén – mintegy búcsúzásként – végigvezette az ünnepség résztvevőit a „cserepesben”. A kórház legrégibb épülete nemcsak kívül, belül is romokban hever. 1999-ben életveszélyessé nyilvánította a házat a kórház főmérnöke. A balesetveszélyt akkor a falak és a tetőszerkezet megerősítésével hárították el. Mégsem a düledező falak, és a potyogó vakolat jelentette a legnagyobb problémát a pszichiátria munkatársai számára.

Sokkal inkább az, hogy nem felelt meg az épület az osztálynak – árulta el a főigazgató. A zárt terek és nagy kórtermek távol álltak a kor követelményeitől. A régi-új épületben ezzel szemben korszerű körülmények fogadják a betegeket és dolgozókat. A felújításból a kórház munkatársai is tevékenyen kivették részüket.

Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke köszönetet mondott valamennyi segítő kéznek, majd dr. Osváth Anna, a pszichiátria vezető főorvosa kalauzolt végig az új pszichiátrián. A földszinten kaptak helyet az egyéni terápiára szolgáló helyiségek, két csoportterápiás szoba, tornaterem, betegkönyvtár és irodák. Az első emelet 38 ágyán azokat a pácienseket kezelik, akiknél az idegrendszer károsodása áll a lélektani tünetek hátterében. Itt látják el az ittas pácienseket is. A második emeleten pedig rehabilitációs részleg működik 40 ágyon.

A korábbi pszichiátriai pavilonban továbbra is az akut betegek kezelése történik a szubintenzív, felvételes, illetve pszichoterápiás részlegekben, de ott működik a felnőtt pszichiátriai szakrendelés és a gondozó is. Összességében 166 ágyon fogadja a betegeket a Zala Megyei Kórház pszichiátriai osztálya. Tavaly a fekvőbeteg részlegen közel 2000, a járóbeteg szakrendeléseken pedig 31500 beteget láttak el. A „cserepesre” bontás vár. Helyén parkot képzel el a kórház vezetése. (Zala-Lap Kft., F. M., Z. A.)

Tartalom megosztása: