keresés a weboldalon

Újabb lámpás csomópont

Zalaegerszeg címer
Hírek

Újabb lámpás csomópont

2007 augusztus 15 - szerda
Bizony nem egyszerű manapság a belvárosban autóval közlekedni! Útlezárás nehezíti a közlekedést a Kossuth utcán, a Dísz tér környékén, a Kosztolányi úton, és néhány hete a Petőfi utcát is érdemes elkerülni. Ez utóbbi helyen a csomópont átépítésén dolgoznak a szakemberek.

– Évek óta neuralgikus pontja a belvárosnak a Petőfi-Kosztolányi úti kereszteződés. Csúcsidőszakokban hosszú percekig kell várakozni az átjutásra, mindkét sávban tömött sorokban állnak az autók. De nehéz a dolguk a gyalogosoknak is – zömmel iskolásoknak, gyerekeknek -, akik át szeretnének kelni a Kosztolányi úton dübörgő autók között.

Ezen okok miatt határoztunk úgy, hogy jelzőlámpás rendszerrel látjuk el a csomópontot – beszél a folyamatban lévő beruházás előzményeiről Kámán István, a polgármesteri hivatal közlekedési és útépítési csoportvezetője.

– Július közepén indultak a munkálatok. A műszaki átadás időpontját augusztus 30-ára tűztük ki. Iskolakezdéskor már működnie kell a rendszernek. A jelzőlámpás csomópont kialakítása 20 millió forintjába kerül a városnak. A tervek szerint a jelzőlámpákat az éppen aktuális forgalom vezérli majd.

Érzékelőket építenek be az úttestbe, melyek jeleznek, ha autó érkezik a kereszteződésbe. De jelezhetnek a gyalogosok is, ha át szeretnének jutni a kétsávos úton. Másik eszköze a belvárosi forgalom zökkenőmentes levezénylésének a forgalomcsillapítás.

Több lépést foganatosított már ennek érdekében az önkormányzat. Sokakat késztet távolmaradásra a főutcán érvényben lévő sebességkorlátozás, tervezi ugyanakkor a város a Kossuth utcán áthaladó buszok számának csökkentését is. Jelenleg mintegy 400 járat terheli naponta ezt az utcát. Információink szerint, a díszburkolat elkészültét követően csak azok a járatok haladhatnak majd a főutcán, melyeknek ott van megállójuk, vagy nem tudják elkerülni azt.

A tervezett intézkedés napi 120-130-ra mérsékelné a Kossuth utcán áthaladó autóbuszok számát. A forgalomcsillapítást szolgálja a Göcseji-Mártírok-Köztársaság úti csomópont átépítése is. Mint Kámán Istvántól megtudtuk, elkészültek a tervei a beruházásnak. Az új, a jelenleginél nagyobb kapacitású, biztonságos csomópontban lehetővé válik a balra kanyarodás. Marad viszont a jelzőlámpás irányítás.

– Természetesen megvizsgáltuk azt is, kialakítható-e körforgalom a kétszer kétsávos úton. Sajnos, szűk a rendelkezésünkre álló terület. Ahhoz, hogy a kétszer két sávos forgalmat át tudjuk vezetni a csomóponton, mind a négy sarki épületbe bele kellene bontani – magyarázza a csoportvezető.

– De nem is lenne célszerű körforgalmat építeni egy összehangolt jelzőlámpás irányítású útszakaszra! A Göcseji-Mártírok-Köztársaság utak találkozásában lévő csomópont átépítése várhatóan a jövő évben valósul meg. (Zala-Lap Kft., V. Zs., Z. A.)

Tartalom megosztása: