keresés a weboldalon

Újfajta lakásfenntartási támogatás több jogosulttal (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Újfajta lakásfenntartási támogatás több jogosulttal (Videó)

2011 október 26 - szerda
Jelentős mértékben növekedett a lakásfenntartási támogatást igénylők száma. Míg tavaly 1100-an kaptak hozzájárulást az önkormányzattól, idén szeptemberben és októberben közel 1600-an voltak jogosultak. Fontos változás, hogy természetbeni juttatásként támogatják a rászorulókat.

Számos részében változtattak a jogalkotók az új támogatási rendszeren. A vagyoni helyzetet eddig nem vizsgálták, szeptembertől azonban szigorú értékhatárokat szabtak. Az ingóságok és ingatlanok értéke egyenként nem haladhatja meg a 855 ezer forintot, összértékük pedig a 2 millió 280 ezer forintot.

Hardubé Judit, a Népjóléti Osztály vezetője példaként említette, ha van valakinek egy 800 ezer forintos gépkocsija és egy 500 ezer forintot érő telke, jogosult a hozzájárulásra, ám ha valamelyik ezek közül 1 millió forintot ér, kiesett a támogatottak köréből. Az osztályvezető elmondta azt is, az elmúlt évekhez képest 500 -zal több az új igénylő. Ennek hátterében az áll, hogy emelkedtek a jövedelmi értékhatárok, így többen kaphatnak támogatást. Csak szeptemberben 8-szoros volt a túljelentkezés.

A jogalkotó nem titkolt szándéka az volt, hogy csökkentse elsősorban a közüzemi tartozásokat. Eddig ugyanis a készpénz folyósítását követően a legtöbb esetben elmaradt a rezsiköltségek befizetése. A szolgáltatók, úgy mint például a Lész Kft., kintlévősége is mérséklődik az új szabályozással. A megváltozott rendszerről már levélben is értesítették az érintetteket. Hardubé Judit tájékoztatása szerint a csúcs szeptember-októberben volt, a támogatási igényeket azonban folyamatosan várják a Népjóléti Osztályon.

HZs/CS.M.

Tartalom megosztása: