keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Vállalkozók fóruma a Városházán

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vállalkozók fóruma a Városházán

2007 április 02 - hétfő
A jelentősebb helyi vállalkozók egy csoportjának tartottak fórumot a közelmúltban a Városházán, ahol Zalaegerszeg fejlesztési lehetőségei, kitörési pontjai mellett szó esett a problémákról, valamint a javítandó területekről is.

A megjelenteket elsőként dr. Háry András, a Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója köszöntötte, majd dr. Gyimesi Endre polgármester foglalta össze a városfejlesztési elképzeléseit. Elmondta: szeretnének folyamatos párbeszédet fenntartani a helyi vállalkozókkal, hiszen nélkülük nem tudják megvalósítani a célkitűzéseket. Annak ellenére, hogy az önkormányzatok egyre nehezebb gazdasági helyzetbe kerülnek, a zalai megyeszékhely költségvetésének jelentős részét fejlesztésekre kívánja fordítani. A város befektetés-ösztönzési programot dolgozott ki, városfejlesztő részvénytársaságot hozott létre, ezzel is jelezve, hogy kiemelt hangsúlyt fektetnek a befektetések elősegítésére. Mindezt segíti Zalaegerszeg déli és északi részén kialakítandó ipari övezet, ahol fejlődő, terjeszkedő vállalkozások lelhetnek új otthonra. A város ebben a munkában komoly partnerként tekint a vállalkozókra, s efféle találkozók, eszmecserék is ezt a célt szolgálják.
Dr. Háry András a befektetés-támogató, és megtartó programot ismertette, míg Doszpoth Attila, a Városfejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese a fejlesztési irányokról beszélt, így például a turisztikai, az ipari zónák, a volt laktanya fejlesztéséről, valamint a belváros rehabilitációról. Elhangzott, ezek a fontosabb fejlesztendő területek, ám e célok megvalósításához elengedhetetlen a helyi vállalkozók fejlődése.

A fórumon résztvevő vállalkozók elmondták, a szakképzés alapjai megvannak a városban, s annak ellenére, hogy több jelentős cég megszűnt Zalaegerszegen, a képzett szakembergárda rendelkezésre áll. Ezt ki kellene aknázni. Többen úgy vélték, a turizmusban bőven van lehetőség, így akár egy golfpálya, vagy egy safari park létrehozása növelhetné a város turistavonzó képességét. Kámán János, a Pylon 94 Kft. ügyvezetője szerint Zalaegerszeg komoly lépéseket tesz a befektetés-ösztönzés érdekében, de több területen, mint például a gépipar, szakemberhiány nehezíti a fejlesztést. A Zalaco Zrt.-nél szintén gondot okoz a képzett munkások hiánya, ennek hatására több esetben Romániából érkeznek sütipari szakmunkások a céghez. Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzátette, a szakképzés területén akad tennivaló, hiszen a szakképzés átstrukturálódását a zalaegerszegi vállalkozók miatt mielőbb meg kell oldani.

Volt olyan vállalkozó, aki megítélése szerint a szakképzés átalakítása a vállalkozók nélkül nem megy, azaz nekik is ki kell venniük a részüket ebből a munkából. Dr. Gyimesi Endre ígéretet tett, lépni fognak a szakképzés átdolgozásában, hiszen a piac is ezt diktálja.

Pálfi László, a Göcsej Palatinus étterem vezetője kiemelte, szeretnék, ha néhány döntés előkészítésébe őket is bevonnák, hiszen a városfejlődés az ő érdekük is. Hozzáfűzte: a turizmust összetetten kell kezelni, és a kínálatnál nagyobb figyelmet kellene fordítani az összetettebb programok megszervezésére. Mint fogalmazott: remek dolog, hogy van AquaCity, termál és fedett fürdő, de ezzel párhuzamosan kellenek olyan rendezvények, amelyek megkönnyítik a szabadidő eltöltését.

A fórumon részt vett Gyutai Csaba és Tombi Lajos alpolgármester, akik valamennyi felmerülő felvetésekre reagáltak, és megjegyezték: a város támaszkodik az itt tevékenykedő vállalkozókra, hiszen a munkahelyteremtés előmozdításáért ők sokat tehetnek. Felmerült, hogy a városban rendezendő vásárokat új irányba kellene terelni, például lehetne ingyenes és szakvásárokat szervezni, ahol olyan programokat kínálhatnának, amelyek több ezer érdeklődők vonzhatnának. Emellett néhányan több kulturális és szabadidős rendezvényt szeretnének Zalaegerszegen, hiszen az ide érkező turistáknak fontos, hogy vonzó programok közül választhassanak. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: