keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Van elég óvodai férőhely

Zalaegerszeg címer
Hírek

Van elég óvodai férőhely

2009 november 03 - kedd
A zalai megyeszékhelyen 70 önkormányzati fenntartású óvodai csoportban 1730 gyermek jár az idei október végi adatok szerint. Emellett a Szent család Óvoda is évek óta fogad gyermekeket. Az intézményi kihasználtság megközelíti a 100 százalékot. Az oktatási törvény a jövő évre vonatkozóan úgy fogalmaz „2010. augusztus 31.-éig valamennyi óvodai neveléssel összefüggő szülői igény teljesítéséhez szükséges feltételt meg kell teremteni.”

Többen úgy vélik, ez azt jelenti, hogy kötelező lesz hároméves kortól az óvoda, elegendő férőhely azonban nincs. Mi a helyzet Zalaegerszegen? Abból amit megtudtunk az biztos, óvodát akkor sem kellene építeni, ha hírtelen minden szülő beíratná a gyermekét. Mert van elég férőhely.

Gyutai Csaba alpolgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy a statisztikai adatok szerint a háromévesek több mint 60 százaléka, a 4 évesek 80 százaléka jár jelen pillanatban óvodába, az ötévesek közül, pedig szinte mindenki. Ha minden hároméves korú gyermeket beíratnák a szülők óvodába, akkor plusz öt óvodai csoportot kellene indítani. Ennek a feltételei adottak.

Több intézményben is vannak üres csoportszobák, így az Adyban, a Kodály óvodában, a Szent László útiban. A Petőfi óvodában szintén ki lehetne alakítani 15 gyermekkel egy csoportszobát. Az alpolgármester szerint még Andráshidán is megoldható lenne a gyermekek fogadása. – Ugyanakkor a jogszabály nem életszerű, – teszi hozzá Gyutai Csaba – a gyakorlat ugyanis mást mutat.

Ahol például kettő, vagy több gyermek van, közülük az egyik egyéves, a másik négy, az anya nem viszi a nagyobbat, óvodába. Ez látszik a beíratottak számán is. Több olyan apró jogszabályi anomália van egyébként az oktatási törvényben, melyet a következő kormánynak ki kell majd javítania. Gondolva a következő évre egy óvodai csoport indítását tervezzük is, ennek feltételét beépítjük a most készülő költségvetésünkbe.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: