keresés a weboldalon

Varázslatos színházlátogatások

Zalaegerszeg címer
Hírek

Varázslatos színházlátogatások

2013 május 29 - szerda
A színházban rengeteg ember álma válik valóra, színész, rendező, néző egyaránt átélheti a színház varázsát. Az előadásokon az előadók és a látogatók elképzelései találkoznak, és ezért egy nem mindennapi boldogság költözik a szívükbe.

Amikor általános iskolás voltam, minden évzáró ünnepségen jött az iskolánkba egy vándor bábszínház. Ők igazából inkább komédiaként adták át a színdarabokat. Ez akkoriban számomra teljesen természetes volt, és rendkívül élveztem, nemcsak alsós-, hanem még felsős koromban is. Iskolánk sok színházi programot szervezett, és a szüleim is támogatták ezt a kulturális élményt, így velük is nagyon sokat jártam színházba, amit sosem tudtam időpazarlásként felfogni, hiszen mindig újabb és újabb tanulságokat tudtam levonni a különböző színi előadásokból. Természetesen előfordult, hogy kétszer, vagy talán többször is láttam egy színdarabot, de mégis mindig élveztem, mert kétszer ugyanúgy – szerintem – nem lehet egy szerepet eljátszani. Még a Hamletet is tudtam értékelni, pedig valljuk be, nem egy leánymese.

Voltak színpadi művek, amelyek jobban elnyerték a tetszésemet, mint a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom, vagy a musicalek. A Rómeó és Júlia című színdarab két ifjú szerelmes történetét meséli el, akiknek bár életükben nem válhatott valóra a legnagyobb álmuk, hogy családjaik végre békét kössenek egymással, és ők egymáséi lehessenek, de a haláluk pontosan ezt eredményezte. Vagy a Csongor és Tünde. Ismét a fiatal szerelmesek, akik keresik a boldogságot. Csongor megtalálja Tündében, de elszakítják őket egymástól. A végén viszont valóra válhat az álmuk: egymáséi lesznek. A Szentivánéji álom is a szerelemről, a boldogság kereséséről és végül a beteljesedésről szól.

Az itt említett darabok mind a fiatalságról, a vágyról, a szerelemről, a mély emberi érzelmekről szólnak. De komoly érzelmek vannak a szereplőkben, a színészekben is. A vágy, hogy megfeleljenek a nagyérdemű elvárásainak, az álom, hogy minden rendben legyen, izgatottság, félelem, de egyben a jó érzés és a szórakozás fűszerezi a játékokat. A siker, a hatalmas taps, a dicséretek, a jó visszajelzések számukra az igazi öröm. A nézők, vagyis a mi pedig szintúgy boldogsággal telítődhetünk, hogy láthattunk egy érdekes és élménygazdag előadást.

Buday Zsófia (13.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: