keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Vegyük újra birtokba a hazát!

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vegyük újra birtokba a hazát!

2009 március 15 - vasárnap
A tavasz egyet jelentett a hazával, az ifjúsággal és Petőfivel – idézte fel a 161 évvel ezelőtti március 15-e hangulatát az Eötvös iskola tanulóinak színvonalas műsora ma a Csány téren.

A hagyományos városi megemlékezés ünnepi szentmisével kezdődött a Mária Magdolna Plébániatemplomban, majd Deák Ferenc szobránál folytatódott, ahol Sándor Dénes önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet. A megemlékezők ezután a zalaegerszegi fúvósok kíséretében elindultak a Kossuth utcán; előbb Széchenyi István domborművénél, majd Kossuth Lajos mellszobránál koszorúztak.

Megérkeztek a Csány-szoborhoz, ahol Szalai Annamária államtitkár, az Országos Rádió és Televízió Testület tagja osztotta meg gondolatatait a 48-as forradalom és szabadságharcról, valamint a húsz évvel ezelőtti első szabad március 15-éről.

Mint fogalmazott, 161 és 20 év-vel ezelőtt is a nemzet egyet kívánt, a magyar szabadságot és füg-getlenséget. Miért? Mert félő volt akkor és most is a történelmi leszakadás. Csengey Dénes, a fiatalon elhunyt író, politikus 1989-ben kijelentett szavai szerint: „Ma-holnap lezuhanunk Európáról, mint egy darab rosszul odarakott, mállott vakolat”. De 1848-ban és 1989-ben is sikerült győzni.

– Az összeomló gazdaság, a romló forint és az ország vezetőinek tehetetlensége miatt most újból van félni- és féltenivaló. A szomorú helyzet megkívánja, hogy mérleget vonjuk a 20 évvel ezelőtt megfogalmazott szándékokból. A mai Magyarországon beszélhetünk-e jogállamiságról, méltányos közteherviselésről, vagy a közkiadások társadalmi ellenőrzéséről. A válasz: nem.

De nem a válasz arra a kérdésre is: vajon véget ért a lakosság és vállalkozások megsarcolása? Ellenben jusson eszünkbe: csak időlegesen győzhetnek a „cár” seregei, és cselekedjünk Csengey Dénes másik mondata szerint: „mienk ez az ország, ideje, hogy újra birtokba vegyük” – mondta egyebek mellett ünnepi beszédében Szalai Annamária.

(Zala-Lap, A. L., Z. A.)

Tartalom megosztása: