keresés a weboldalon

„Virtuális” évkezdés a levéltárban

Zalaegerszeg címer
Hírek

„Virtuális” évkezdés a levéltárban

2008 január 22 - kedd
Az elmúlt évben 111 millió forintból valósította meg elképzeléseit a Zala Megyei Levéltár – hangzott el a közgyűjtemény szokásos év eleji sajtótájékoztatóján.

Káli Csaba igazgatóhelyettes elmondta, hogy tavaly 903 ügyfél kereste fel a levéltárat, s a kutatószolgálat is évről évre népszerűbb: 1444 kutatási eset volt, ami egyértelműen jelzi, hogy a család-, falu-, iskola- és vállalattörténetek iránt növekszik az érdeklődés. 2007-ben a levéltár munkatársai 241 iratfolyóméter anyagot rendeztek, s 71 iratképző szervet – jobbára önkormányzatot és iskolát – ellenőriztek a megyében.

Ami a tudományos munkát illeti, a tavalyi Batthyány év alkalmából számos kiadvány látott napvilágot, illetve tudományos konferenciát is szerveztek az ország első miniszterelnökének munkásságát értékelve.

Elkészült, és a sajtótájékoztatón bemutatásra is került a megye első virtuális tárlata. A két évvel ezelőtti, Gönczi Galériában bemutatott „Diktatúra, forradalom, megtorlás” című, az 1956-os eseményekre emlékező kiállítás anyaga immár elérhető a levéltár honlapjáról (zml.hu). Az igazgatóhelyettes elárulta, hogy a technika segítségével szeretnének új utakat nyitni az időszaki kiállítások történetében, vagyis ezt követően igyekeznek minden kiállítási anyagot digitalizálni, hogy az a világhálón hozzáférhető legyen.

A virtuális tárlaton ugyanolyan tematikai blokkokban látható az anyag, mint az eredeti bemutatón; lehet szörfözni az egyes tárlók között, s rengeteg eredeti dokumentumot tekinthet meg, s olvashat el az érdeklődő. Gyakorlatilag nincs olyan dosszié, vizsgálati anyag, feljegyzés, amire ne lehetne ráklikkelni.

Molnár András igazgató az ez évi tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy folytatódik az iratképző szervek ellenőrzése, most Nagykanizsa és Zalakaros térségében látogatják majd végig az intézményeket.

A már említett digitalizációt szeretnék kiterjeszteni a nemesi összeírásokra is: tervezik egy szöveges (tízezer zalai nemes adatait) és egy képi anyag internetes közzétételét.
2008-ban is számos programmal és kiadvánnyal készül a levéltár. Csatlakoztak az országos Reneszánsz évhez, így nyáron Zalaegerszegen kerül megrendezésre az Országos Honismereti Akadémia, szeptemberben pedig Mátyásról, az államszervező uralkodóról tartanak tudományos konferenciát. Áprilisban megemlékeznek a decemberben elhunyt egykori kollégáról, levéltárigazgatóról, Simonffy Emilről.

A tervek szerint a Zalai Gyűjtemény sorozatnak idén két új száma jelenik meg, emellett három másik kiadvány is napvilágot lát, melyet a levéltár valamelyik nagyobb kiadóval, vagy másik intézménnyel közösen jelentet meg. Könyv készül a Batthyány emlékkonferencia anyagából, a 6. Honvéd Huszárezred történetéről, valamint kiadásra kerül a Vas Megyei Levéltárral közösen a Muravidék történelmi olvasókönyve, mely csaknem 900 oldalas két kötetes forrásgyűjtemény lesz.

Az igazgató örömtelinek nevezte, hogy idén Zalaegerszeg ad otthont a Magyar Levéltárosok Egyesülete találkozójának, és hogy Zala megyében – Pákán – lesz a hagyományos szlovén-magyar levéltári kutatótábor.

A sajtótájékoztatón bemutatott virtuális kiállítás hivatalos „megnyitójára” január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett városi ünnepségen került sor a Hevesi Sándor Színház előcsarnokában. (Zala-Lap Kft., P.P.)

Tartalom megosztása: