keresés a weboldalon

Zalaegerszegi megemlékezés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalaegerszegi megemlékezés

2008 március 16 - vasárnap
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója tiszteletére igazán kitettek magukért az intézmények. Deák Ferenc szobránál a Csány László Szakközépiskola és a Zrínyi Miklós Gimnázium tanulói szolgáltattak színvonalas műsort, míg a Csány téren a Petőfi Sándor Székhelyiskola kisdiákjai öltöztették ünnepi díszbe szívünket.

A „Haza bölcsének” szobra előtt Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. Március 15-e jelentőségét hangsúlyozva úgy fogalmazott: egyike ez a dátum azoknak, melyek nem halványulnak az idővel. A jelenig hat elődeink hőstette, sőt a jövőt is befolyásolja. Örömmel nyugtázta a megyegyűlés elnöke, hogy a zalaiak emlékeznek, hiszen nincs olyan település a megyében, ahol ne lenne a forradalom és szabadságharc hősiességét idéző emlékmű, vagy emléktábla.

A koszorúzást követően – a hagyományokhoz híven – Csány László szobránál folytatódott az ünnepség. A vértanú bronzba öntött alakjának szomszédságában dr. Gyimesi Endre polgármester március 15-e erkölcsi következményeiről és a jelen feladatairól beszélt.

– Március 15-e olyan a magyarság történelmében, mint a búvó patak. Újra és újra előbúvik, amikor nagy szükségünk van rá, akkor felbukkan, ha pedig szükséges, nemcsak felbukkan, hanem kiszökken, előszökken és fellelkesíti a magyar szíveket – fogalmazott dr. Gyimesi Endre, majd így folytatta: – A március ifjak mintát adtak nekünk. Egy példát, egy örök magyar eszmét, amelyért nekünk is nap mint nap meg kell küzdenünk.

Minden nemzedéknek meg kell küzdeni a polgári Magyarországért! Ma a magyar vidék, a magyar falvak polgárosodásáért kell megküzdenünk! Az életben maradásért, a kisiskolákért, a vasutak megmentéséért, falusi és városi intézményekért, hogy legyen megélhetés, hogy a fiataloknak ne kelljen elköltözniük azért, hogy a jövőt, a családjaikat megalapozzák. (Zala-Lap Kft., F.M., Z.A.)

Tartalom megosztása: