keresés a weboldalon

Zalaegerszegről is támogatják a székelyek autonómia követelését (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalaegerszegről is támogatják a székelyek autonómia követelését (Videó)

2013 október 29 - kedd
A romániai közigazgatás tervezett átalakítása ellen és Székelyföld autonómiája mellett demonstráltak Zalaegerszegen is. A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség hívására mintegy háromszázan fejezték ki szolidaritásukat a városháza előtti téren a Székelyek nagy menetének részvevőivel.

 

A zalaegerszegiek elfogadtak egy petíciót, amelyet a budapesti román követséghez juttatnak el. Ebben elítélik a Székelyföld egységét megbontani szándékozó terveket, és a dél-tirolihoz hasonló autonómiát követelnek a székelységnek. Paál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség elnöke leszögezte: a példa adott, csak be kellene helyettesíteni az országneveket.

A szolidaritási gyűlés résztvevői hangsúlyozták: a székelyek sokszor életük árán védelmezték az 1000 éves határokat, most a nemzet többi részén a sor, hogy melléjük álljon.
 
– Ha lehet, maradjon így Székelyföld, egyben – jelentette ki Léránt Károly, a CÖF zalaegerszegi elnöke. – Székelyföld nem lehet 30-70 százalékban megosztott a román és a magyar lakosságot illetően, mert ez mindig is magyar föld volt.

A zalaegerszegiek nem a román nemzet ellen demonstráltak, hanem a székelyek jogos jussáért.
 
– Nekünk semmi bajunk nincs a románokkal, de követeljük azokat a jogokat, amelyek megilletik a székelyföldi, az erdélyi magyarságot is – szögezte le Gyutai Csaba polgármester. – Ha a belgiumi németségnek vagy a dél-tiroli osztrákságnak teljes körű autonómiája lehet, akkor miért ne lehetne a több százezer székelyföldi magyarnak?!

A szolidaritási akció átfogta az egész világot. A székelyek nagy menetének céljait, a magyarországi helyszínek mellett, támogatták például Clevelandben, New Yorkban és Londonban is.

P. Á./N. G.

Tartalom megosztása: