Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Fontos információk (Videó)

Fontos információk Újabb videóban üzent a zalaegerszegieknek Balaicz Zoltán. A polgármester a közelmúltban rendelt 60 ezer darab szájmaszkról, azok csomagolásáról, szállításáról és használatáról számolt be közösségi oldalán.

2020.04.06. 20:02

Ingyenes a parkolás (Videó)

Ingyenes a parkolás "A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem, vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját, emiatt indokolt a kerületi parkolási díjak megszüntetése." Mindezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be vasárnap. Az azóta megjelent kormányrendelet értelmében hétfőtől Zalaegerszegen is ingyenes a közterületi parkolás.

2020.04.06. 16:01

Jó ütemben halad az uszodafejlesztés (Videó)

Jó ütemben halad az uszodafejlesztés Ütemterv szerint halad a Modern Városok Programban megvalósuló zalaegerszegi uszodafejlesztés. A kültéri, ideiglenesen lefedett medence már a használatbavételi engedélyt is megkapta. A veszélyhelyzetre való tekintettel ezt nem tudták megnyitni. A munka azonban a régi épület bontásával folytatódik.

2020.04.03. 16:59

Maszkot varrnak (Videó)

Maszkot varrnak Maszkvarrásba kezdett több Szakképzési Centrum, köztük a zalaegerszegi is. Ezzel szeretnének segíteni azoknak, akik nem jutnak speciális szájmaszkokhoz. Keszthelyen az Asbóth Sándor szakiskolában, a zalai megyeszékhelyen pedig a Munkácsy-ban folyik a munka.

2020.04.03. 16:43

Védőfelszerelést kapott a kórház (Videó)

Védőfelszerelést kapott a kórház Kettőezer, ffp2-es típusú és egyszer használatos sebészeti maszkot adományoztak helyi vállalkozók a Zala Megyei Szent Rafael Kórháznak. A csomagokat újságírók előtt adták át az Egészségfejlesztési Irodában. Az eseményen a helyes maszk- és kesztyűviselésről is szó esett, miközben megköszönték a civil felajánlásokat.

2020.04.03. 15:58

A MÁV-START Zrt. felhívása

A MÁV-Start Zrt. tájékoztatása szerint 2020. március 30-tól a COVID-19 koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetre való tekintettel, a belföldi és nemzetközi vonatok közlekedésében vasútvonalanként változások léptek érvénybe.

2020.04.01. 15:19

Felhívás - óvodai beiratkozás

Kedves Szülők!

Minden gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig betölti a 3. életévét, a nevelési év kezdőnapjától (2020. szeptember 1-jétől) legalább napi négyórás óvodai nevelésre kötelezett.
Az óvodai beiratkozás a 2020/2021-es nevelési évre a koronavírus terjedése okán kihirdetett veszélyhelyzet miatt a köznevelésért felelős miniszter határozata alapján a következőképpen kerül lebonyolításra:

2020.04.01. 15:14

Megérkeztek az első maszkok Zalaegerszegre (Videó)

Megérkeztek az első maszkok Zalaegerszegre Megérkezett a lakosság számára igényelt szájmaszkok egy része Zalaegerszegre. A Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ koordinálásában elkezdődött ezek szakszerű borítékolása. Az első – többezer – védőfelszerelést a napokban postázzák.

2020.03.31. 19:10

Az időseket támogatják (Videó)

Az időseket támogatják „Segít a város!” elnevezéssel közel két hete indult az önkormányzat hivatalos kezdeményezése. Célja azoknak a 70 év feletti polgártársainknak a támogatása, akiknek nincs hozzátartozójuk, és vállalják az otthonmaradást. A program részleteiről, a munkafolyamatról a következő bejátszásból informálódhatnak.

2020.03.30. 19:50

Elmaradnak a fogadóórák

Zalaegerszeg MJV Polgármesteri Hivatala tájékoztatja a lakosságot, hogy a járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel, 2020. március 30-tól, bizonytalan időre az önkormányzati képviselői, a polgármesteri, alpolgármesteri, és főjegyzői fogadóórák elmaradnak.

Megértésüket köszönjük!

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

2020.03.27. 11:34

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház közleménye a betegellátás átmeneti rendjéről

Az új koronavírus fertőzések (COVID-19) terjedése kapcsán szükségessé vált, hogy A Zala Megye Szent Rafael Kórház felkészüljön a veszélyhelyzet időtartamában folyó betegellátásra. Intézményünkben számos kényszerű - a betegek és az egészségügyi ellátó személyzet biztonságát egyaránt szolgáló - átmeneti szervezési intézkedést vezettünk be az elmúlt napokban.

Az intézkedésekkel összhangban több osztály átmenetileg elköltözött korábbi helyéről és a betegutak átgondolása is indokolttá vált. A főbb változások az alábbiak.

2020.03.24. 19:23

Tájékoztató az iskolai gyermekétkeztetésről

Tájékoztató az iskolai gyermekétkeztetés koronavírus-helyzet kapcsán:

2020.03.24. 13:28

Korlátozások a hulladékudvarban

Kedves Ügyfeleink!

Miközben minden csatornán hallható, hogy „maradj otthon”, a hulladékudvarba változatlanul nagy mennyiségben történik a hulladékok beszállítása. Kérjük, amennyiben most végzik a nagytakarítást a házukban és a ház körül, a feleslegessé vált tárgyaktól ne most próbáljanak megszabadulni. Kérjük a leadni kívánt tárgyak tárolására keressenek átmenetileg más megoldást otthonukban. A hulladékudvarban már bevezetett korlátozások azt a célt szolgálják, hogy lassítsuk a vírus terjedését az Önök és munkatársaink védelme érdekében.

Kérünk mindenkit, aki teheti, hogy maradjon otthon!
Köszönjük megértésüket és türelmüket!

2020.03.24. 13:20

Sajtóközlemény – Lomtalanítás elhalasztása

A Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. tájékoztatja a lakosságot, hogy a koronavírus magyarországi terjedése miatt, a város vezetésével történt egyeztetést követően az a döntés született, hogy a lomtalanítást a még hátralévő városrészekben bizonytalan időre elhalasztja a családi házas övezetekben.

Az elhalasztásra kerülő városrészek: Botfa, Besenyő, Kertváros, Ola, Becsali, Gógánhegy, Bazita

A döntést társaságunk a zalaegerszegi lakosság, valamint a közszolgáltatásban részt vevő saját munkatársai érdekében hozta meg.

A ZKN Kft. tájékoztatni fogja a lakosságot a szolgáltatás újraindításáról.

2020.03.24. 11:39

ÚJ INFORMÁCIÓK: MASZK MINDEN ZALAEGERSZEGINEK, FELAJÁNLÁSOK, SEGÍTSD A HELYIT AKCIÓ

Kedves Zalaegerszegiek! Az elmúlt közel két hétben számos fontos intézkedést tettünk közösségünk védelme érdekében a koronavírus terjedése miatti világjárvány helyi megfékezésére. Az újabb és újabb döntésekről lehetőség szerint naponta beszámoltam, és ez így lesz ezután is.
❗️ A mai napon úgy döntöttünk, hogy 60 ezer darab orvosi szájmaszkot rendelünk meg a város polgárai számára.
❗️ Szintén a mai napon azzal a javaslattal fordultam a városvezetéshez, alpolgármestereimhez és az önkormányzati képviselőkhöz, hogy a nehéz helyzetre való tekintettel teljes egy havi fizetésünket, illetve tiszteletdíjunkat ajánljuk fel a járványügyi védekezés céljára, részben védőfelszerelések beszerzésére, részben pedig az állami Zala Megyei Szent Rafael Kórház támogatására (Ispita Alapítvány, számlaszám: Budapest Bank 10104961-07114362-00000000, vagy OTP 11749008-20137247).
❗️ „Segítsd a helyit!” Ezzel a címmel indult el az a kezdeményezés, melynek célja az, hogy a világjárványhoz kapcsolódóan kialakuló világgazdasági válság által sújtott helyi, magyar, zalaegerszegi cégek, vállalkozások túléléséhez lokálpatrióta szellemben hozzájáruljunk.

2020.03.23. 17:06

TÁJÉKOZTATÓ A ZALAEGERSZEGI HÁZIORVOSI ÜGYELETI ELLÁTÁS MŰKÖDÉSÉRŐL

KEDVES ZALAEGERSZEGIEK!

Az új koronavírus megbetegedések miatt kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a háziorvosok és az egészségügyi dolgozók egészségének megőrzése érdekében az Operatív Törzs arra kérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók lehetőleg kerüljék a közvetlen orvos-beteg találkozásokat.

Az országos tisztifőorvos arra utasította az összes alapellátó praxist, hogy törekedjenek az orvos-beteg találkozó minimalizálására, és - a szakma szabályainak figyelembevétele mellett – a távkonzultációt helyezzék előtérbe.

A kialakult helyzetben a 79 települést érintő a zalaegerszegi kistérségi háziorvosi ügyeleti rendszer működése 2020. március 20-tól, péntektől, 16 órától az alábbiak szerint kerül átszervezésre.

2020.03.19. 14:29

A Volánbusz Zrt. közleménye

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város helyi autóbuszjáratai 2020. március 23. (hétfő) üzemkezdettől visszavonásig a tanszüneti menetrend szerint fognak közlekedni. Társaságunk a tanszüneti menetrend bevezetéséhez szükséges intézkedések előkészítését megkezdte.

A koronavírus terjedése elleni védekezéssel kapcsolatban a következő tájékoztatást adjuk:

2020.03.19. 13:15

FIGYELEMFELHÍVÁS - Kedves 70. életévüket betöltött zalaegerszegiek!

Kedves Zalaegerszegiek!
Városunkban eddig számos intézkedést hoztunk a koronavírus terjedése miatti veszélyhelyzet kapcsán. Ezúton is köszönöm a mintaértékű összefogást, a felajánlásokat, a rengeteg segítséget.
Sajnos a fertőzést nem lehet megállítani a város határainál, így az hamarosan nálunk is meg fog jelenni, ahogy mindenhol a világon és a szomszédos európai országokban is.
Mivel a járvány elsősorban az időseket veszélyezteti, ezért a következő időszakban a legfontosabb önkormányzati feladatunk a megbetegedésnek legjobban kitett korosztályok védelme, segítése, ellátása lesz.
Zalaegerszegen jelenleg 8468 olyan polgártársunk él, aki 70 év feletti életkorú. 63 százalékuk hölgy, 37 százalékuk pedig férfi. Szerencsére legtöbbjüknek van a városban közvetlen családtagja, gyermeke, unokája, hozzátartozója és biztos vagyok benne, hogy szüleiknek, nagyszüleiknek minden segítséget és támogatást megadnak ezekben a nehéz időkben.
Ugyanakkor vannak olyan időseink is, akik egyedülállóak, magukra hagyottak és nincs senki, aki segítene nekik. Őket célozva indítja el önkormányzatunk a „Segít a város” hivatalos kezdeményezést. Fokozottan és határozottan arra kérem Zalaegerszeg valamennyi idős polgárát, hogy a következő hetekben NE HAGYJÁK EL a lakóhelyüket!!!
Amennyiben az érintett 70 év feletti polgárok nyilatkozatban vállalják és ellenőrizhető módon be is tartják az otthon tartózkodást, ezzel együtt pedig kérik a város segítségét az ellátásukról való gondoskodásban (étel házhoz szállítása, bevásárlás, gyógyszerkiváltás, csekk befizetés a nyugdíjuk terhére), úgy önkormányzatunk megszervezi nekik azt.
Az erre vonatkozó igényt a következő hivatali telefonszámokon lehet jelezni hétköznapokon, 8-14 óra között: 92/502-192, 92/502-193.
Emailben szintén lehet jelezni: segitavaros@zalaegerszeg.hu
Aki vállalja az otthon maradást és kéri a segítséget telefonon, vagy emailben, annak egy kérelmet kell kitöltenie az adataival.
Akinek van internet hozzáférése, az beküldheti a kitöltött kérelmet elektronikus úton a segitavaros@zalaegerszeg.hu email címre. A kérelem elérhető itt: https://zalaegerszeg.hu/tart/index/351/SEGIT_A_VAROS
Akinek nincs otthon internet hozzáférése, ahhoz a telefonos jelzés után személyesen fog kimenni az igazolással rendelkező segítőnk, akivel papír alapon kitölthetik a kérelmet.
Kérjük, hogy csak azok a 70 éves, vagy 70 év feletti zalaegerszegi idősek kérjenek ilyen típusú segítséget, akiknek ezt a hozzátartozóik nem tudják megoldani.

2020.03.19. 12:57

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÓVODAI ÉS BÖLCSŐDEI ELLÁTÁSRÓL

Kedves zalaegerszegiek!
Ma délután egyeztetést folytattam a bölcsődék és óvodák vezetőivel az elmúlt napok tapasztalatairól, hiszen a koronavírus terjedése miatti veszélyhelyzet, valamint az általános iskolák és a középiskolák oktatási rendjének változása után március 16-tól, hétfőtől Zalaegerszegen is szünetel a bölcsődei és az óvodai ellátás.
Hétfőn, kedden és szerdán még teljes ügyeletet tartottak a bölcsődékben és az óvodákban azon szülők számára, akik hirtelen nem tudták megoldani az otthoni felügyeletet, így az ő gyermekeiket ebben a három napban is fogadták az intézményekben. Holnaptól teljes szünet lép érvénybe.
Ugyanakkor a bölcsődei és óvodai, főleg idősebb dolgozóink védelme mellett a zalaegerszegi családok, különösen az egyedülálló, vagy nehezebb élethelyzetben lévő szülők segítése is rendkívül fontos, kiemelt feladatunk. Sajnos vannak olyan polgártársaink, akik hosszabb távon nem tudják megoldani a gyermekek felügyeletét, ezért úgy döntöttünk, hogy különösen indokolt esetekben, valóban alátámasztott szülői igények esetén március 19-től, csütörtöktől is biztosítani fogjuk a bölcsődékben és az óvodákban a kiscsoportos elhelyezés lehetőségét, de valóban csak kis létszámban, a nyári gyakorlatnak megfelelően és fiatalabb kollégák bevonásával, akik önként vállalják a feladatot (hiszen az idősek veszélyeztetettek).

2020.03.18. 16:55

TÁJÉKOZTATÓ a zalaegerszegi háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátás működéséről

Az új koronavírus megbetegedések miatt kialakult járványügyi helyzetre tekintettel a háziorvosok és az egészségügyi dolgozók egészségének megőrzése érdekében Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arra kérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a 65. év feletti orvosok és szakdolgozók lehetőleg kerüljék a közvetlen orvos beteg találkozásokat.

Az országos tisztifőorvos a miniszter iránymutatásai alapján arra utasította az összes alapellátó praxist, hogy törekedjenek az orvos-betegtalálkozó minimalizálására, és - a szakma szabályainak figyelembevétele mellett – a távkonzultációt helyezzék előtérbe.

A távkonzultáció jelen esetben telefonon vagy elektronikus úton történő anamnézisfelvételt, edukációt, gyógyszerek felírását jelenti.

2020.03.18. 15:39

Sajtóközlemény

Ma egyeztetést folytatott Balaicz Zoltán polgármester dr. Kovács Gábor főjegyzővel közösen a Polgármesteri Hivatal osztályvezetőivel és helyetteseikkel a koronavírus terjedése miatti veszélyhelyzetről, a Városháza működésében életbe lévő változásokról, a dolgozóink védelméről, az ügyintézés további módjáról, valamint egyéb határozatokról, melyekre saját hatáskörben módja és lehetősége van az önkormányzatnak.

2020.03.16. 16:50

Szünetelteti a személyes ügyfélszolgáltatást a Városi Ügyfélszolgálati Iroda

A Városi Ügyfélszolgálati Iroda értesíti ügyfeleit, hogy 2020. március 16-tól a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a személyes ügyfélszolgáltatást határozatlan ideig szünetelteti, ezért kéri, hogy elektronikusan, postai úton vagy telefonon forduljanak az egyes szolgáltatókhoz, amelyeknek weblapjain minden további információ megtalálható az ügyintézéssel kapcsolatban.

ZALAVÍZ Zrt. – víziközmű közszolgáltató
www.zalaviz.hu
Városgazdálkodási Kft. – parkolással kapcsolatos ügyintézés
www.vgkft.hu
Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. – hulladékgazdálkodás
www.zkn.hu
LÉSZ Kft. – önkormányzati ingatlankezelés
www.leszkft.hu

2020.03.16. 10:17

HÉTFŐTŐL SZÜNETEL A BÖLCSŐDEI ÉS ÓVODAI ELLÁTÁS ZALAEGERSZEGEN

A koronavírus terjedése miatt veszélyhelyzet van érvényben Magyarországon, akárcsak az USA-ban és a legtöbb európai országban. Az intézkedések részeként az egyetemek és főiskolák után március 16-tól, hétfőtől megváltozik az általános iskolák és a középiskolák oktatási rendje. A nevelési-oktatási intézmények közül a bölcsődék és az óvodák az önkormányzat fenntartásában működnek. Az iskolákra vonatkozó döntés megismerése után, még pénteken éjszaka webes felületen egyeztettünk a zalaegerszegi bölcsődék és óvodák vezetőivel, ma, szombaton pedig több órás rendkívüli megbeszélést folytattunk minden érintettel a Városházán. A döntés értelmében – ahogy a főváros, sok megyeszékhely és kisebb városok esetében is – március 16-tól, hétfőtől Zalaegerszegen is szünetelni fog a bölcsődei és az óvodai ellátás. Hétfőn, kedden és szerdán még ügyeletet tartanak a bölcsődékben és az óvodákban azon szülők számára, akik hirtelen nem tudják megoldani az otthoni felügyeletet, így az ő gyermekeiket ebben a három napban fogadják majd az intézményekben, csütörtöktől pedig teljes szünet lép érvénybe.

Ami az étkeztetést illeti: hétfőn, kedden és szerdán az ügyeletet igénybe vevők a szokásos módon, helyben fognak étkezni. Azok pedig, akik ezután is igényt tartanak az ebédre, nem helyben fogyasztva, hanem elvitelre kapják meg. Az igények felmérése hétfőtől kezdődik az intézményekben, a későbbi gyakorlatról részletes tájékoztatást fognak kapni a szülők a bölcsődékben és az óvodákban.

A meghozott döntések azt szolgálják, hogy a világjárvány negatív hatásai a lehető legkisebb mértékben érintsenek bennünket, zalaegerszegieket! Azért kérjük, hogy a gyermekek maradjanak otthon a következő hetekben mert ez szolgálja minden zalaegerszegi érdekét, a közösségünket. Fontos, hogy a felügyeletet lehetőleg ne a nagyszülőkre bízzák, mert ők a betegség által legveszélyeztetettebb korosztály!

2020.03.14. 20:23

Sajtóközlemény

A koronavírus terjedésével, valamint a megelőzéssel kapcsolatban a következő intézkedést hozta Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala:

2020. március 16-tól határozatlan ideig szüneteltetjük az ügyfélfogadást, egyúttal kérjük az ügyfeleket, hogy elektronikus úton vagy telefonon intézzék az ügyeiket. Kizárólag azokban az ügyekben megengedett az ügyfélfogadás, ahol jogszabály írja elő a személyes megjelenés szükségességét. Amennyiben a személyes jelenlét szükségessége kérdéses, kérjük, hogy telefonon egyeztessenek az ügyintézővel.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a polgármesteri hivatalban 2020. március 16-tól nem tartunk esküvői ceremóniát, a hivatalba tervezett esküvőket a Díszteremben tartjuk. A Kormány 41/2020.(III.11.) Kormányrendelete értelmében a Díszteremben tartózkodók létszáma (vendégek és közreműködők együtt) nem haladhatja meg a 100 főt, melynek betartását ellenőrizzük.

Kérjük a fentiek betartását.

 

Dr. Kovács Gábor                                                                                   Balaicz Zoltán

Címzetes főjegyző                                                                                   polgármester

 

 

2020.03.13. 14:12

Tájékoztatás lakossági adatgyűjtésről

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Zalaegerszeg településen önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételt hajt végre, a korábbi évek gyakorlata szerint.

2020.02.10. 12:46

ZALAEGERSZEGI PROGRAMAJÁNLÓ

ZALAEGERSZEGI PROGRAMAJÁNLÓ Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestereként sok szeretettel köszöntöm programajánló kiadványunk valamennyi Olvasóját. Immár több éves hagyomány, így idén sem maradhat el, hogy tartalmas összeállításunk segítségével végigkalauzoljuk Önöket 2020 legizgalmasabb, színvonalas időtöltést ígérő eseményein, ízelítőt nyújtva az előttünk álló hónapok megannyi nagyszerű, izgalmas programjából. Rendezvénykínálatunk az újévben is sokszínű, számos érdekességgel készülünk, hangulatos hétvégékre invitáljuk a Zalaegerszegieket és az Idelátogatókat.

2020.01.24. 09:41