keresés a weboldalon

Zala Megyei Népművészeti Egyesület

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2020

Zala Megyei Népművészeti Egyesület

Az Egyesület 1982-ben alakult meg az Országos Népművészeti Egyesület tagszervezeteként, majd 1990-ben önálló jogi személyiségű egyesületté vált. 1998-tól kiemelkedően közhasznú sorolása van.
Az egyesület története, szakmai élete elválaszthatatlan az országos népművészeti mozgalomtól, amely a ’70-es évek elején túl akart lépni a népművészet „vitrin” kultúra jellegén. Alapító tagjaik felismerték, hogy a tárgyalkotó népművészet hagyományait közösségi továbbtanítás formájában lehet biztosítani.

A tudatos újratanulásnak és tanításnak a feltételeit teremtette meg a frissen alakult Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagsága, amikor a Velemi Alkotóház példája nyomán 1982-83-ban megépítette a Kézművesek Házát, melyet a mai napig folyamatosan önerős munkával bővít.
Hosszú évek munkája nyomán mára megteremtődtek az önálló kézműves műhelyek feltételei, ahol jól felszerelt körülmények között történik az oktatás a fazekas-, fafaragó-, szövő-, textiles- és kovácsműhelyekben.
Az elmúlt években az egyesület közreműködésével a Kézművesek Háza jelentős felújításon és bővítésen esett át ami az egyesületi munkának is jobb feltételeket biztosít.
Az Egyesület szakmai bázisa a Kézművesek Háza, mely bár helyi fenntartású, de regionális működésű, és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület már több mint 3 évtizede e házban bonyolítja le képzési tevékenységét.
Nyári alkotótáborokban, szinte a népművészet valamennyi szakágában oktatnak, van: gyapjú- és vászonszövés, nemezelés, hímzés, viseletkészítés, csipkekészítés, népi játék – népi ékszer készítés, kosárfonás, gyékénykötés, csuhéfeldolgozás, fazekasság, bőrtárgy-készítés, fa –csont -szaru faragás és díszítés képzés. E képzéseken az ország minden részéből érkeztek és tanítottak már a legkiválóbb szakemberek.
A zalai népművészek kiválóságai pedig a többi megyében tanították a zalai pásztorhagyományokat, zalai hímzéseket, csipkekészítést és nemezelést.
Színvonalas képzéseik nyomán az egyesület legkiválóbb tagjai kitűnő eredményeket értek el országos szakmai kiállításokon és pályázatokon.
A közösségi összefogás folyamatos jellemzője az egyesület életének, mely megnyilvánult a megyei, regionális, illetve országos rendezvények lebonyolításában és a közösségi tevékenységében.
A Népművészeti Egyesület méltó módon kapta meg 2020-ban a „Zalaegerszegért” díjat.

 

Képgaléria:

 

Videógaléria:

Tartalom megosztása: