keresés a weboldalon

Harangláb Népzenei Együttes

Zalaegerszeg címer
Zalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2010

Harangláb Népzenei Együttes

A zalaegerszegi Harangláb népzenei együttes 1985-ben alakult. Korábban már a Zalai Táncegyüttes kísérőzenekaraként működött, de önálló nevét ekkor vette fel. Alapító tagok: Schreiner Jenő – prímás, együttesvezető; Szíjj Ferenc, másodprímás, Kocsis Csaba – kontrás, Pál Éva – nagybőgős. Később más zenészek is megfordultak az együttesben, kisegítőként. A nyolcvanas évek végétől egészen 2010-ig ifj. Horváth Károly állandó, oszlopos tagja volt a zenekarnak.

Az együttes tagjai az évek során jártak Európa szinte valamennyi országában és eljutottak Afrikába, Ázsiába és Amerikába is. A zenekar visszatérő vendége a Zalaegerszeg testvérvárosának, Kuselnek a környékén megrendezésre kerülő évenkénti mezőgazdasági vásároknak, de többször járt már más testvérvárosokban is, pl. a szintén németországi Marlban, Marosvásárhelyen, a lengyelországi Krosnoban, a boszniai Zenicában és a finnországi Varkausban; rendszeresen részt vett a testvérvárosokból Zalaegerszegre érkezők küldöttségeinek szórakoztatásában is.

A zenekar fő profilja a hagyományos magyar népzene autentikus bemutatása (beleértve szűkebb pátriánk, Zala vármegye folklórkincsének az ápolását is, Horváth Károly és Vajda József gyűjtéseire támaszkodva), ami kezdetben elsősorban néptáncegyüttesek (Zalai Táncegyüttes, Kiszöv táncegyüttes, Siófok, Szentgrót, Zánka, Balatonszentgyörgy, Arvisura, Kerka, Karos, Georgikon, Bujka, Göcsej, Fonyód, stb. néptáncegyüttesek) zenei kíséretében merült ki, de később számos önálló, koncert-jellegű felkérést is kapott az együttes, így a zenekar ezt a feladatot is kiválóan, sokszínűen és változatosan látta el.

A Harangláb Zenekar fennállása során a népzene népszerűsítésében, életben tartásában végzet munkája példa értékű és követendő.

Zenéjükkel hozzájárultak városunk jó hírének öregbítéséhez, ezért 2010-ben Zalaegerszegért Díjban részesültek.

2019-ben a zenekar a Zalai Príma-díjat is elnyerte.

Képgaléria:

 

Tartalom megosztása: