Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Sok a gerincferdüléses

• Publikálva: 2004.08.20. 20:56

Folyamatosan szűrték a gyermekeket július 10-én az egészségügyi minisztérium szakmai felügyelete mellett az országos egészségügyi program zalaegerszegi rendezvényén is. Dr. Kemény Dorottyától, a rendezvény ortopéd szakorvosától megtudtuk: Zalaegerszegen a megvizsgált gyermekek felénél találtak eltérést, gerincferdülést, lúdtalpat, illetve két gyermeknél egyéb fejlődési rendellenességet.

Gyermekek szűrővizsgálaton

- A rossz eredmények okait elsősorban a mozgásszegény életmódban kell keresni. Nekem az volt a benyomásom, hogy a szűrésen részt vevő gyerekek közül sokan egyáltalán nem sportolnak. Nagy bajnak tartom azt is, hogy rengetegen tévéznek, ez mindennapos délutáni elfoglaltságot jelent. A következmények láthatóak, ezért sok a gerincferdüléses gyerek - fogalmazott a doktornő.
A zalaegerszegi program szemész szakorvosa a szűrésen részt vett gyermekek mintegy felét küldte tovább szakrendelésre. Dr. Hanák Csilla szerint az arány talán abból adódik, hogy a szülőknek nincs idejük elvinni orvoshoz a gyerekeket és sok esetben nem is tudják, hogy gyermekük rosszul lát. A megoldást a rendszeres szűrésben látja.

- Nemcsak az iskolába kerülő nagycsoportos óvodásokat vagy a középiskolákba készülőket kell szűrni, hanem a 8-9 éveseket is. Évente vizsgálni kell a tanulók látását. Hogy a gyerekek látása meddig és hogyan javítható, természetesen függ attól, miből adódik a rossz látás. A rövidlátás egyébként a legnagyobb probléma, ezt idejében fel kell fedezni - mondta dr. Hanák Csilla.

- Meglepő tapasztalat volt számomra Zalaegerszegen, hogy sok olyan gyermekkel találkoztam, akinek a testsúlya a normálnál lényegesen kevesebb volt - tájékoztatott a táplálkozási tanácsadó, dr. Füzi Rita. - A lányok esetében a soványság minden bizonnyal a túlzott karcsúság utáni vággyal is magyarázható, mg a fiúk esetében a túlzott válogatással és az egysíkú étkezéssel függhet össze. Úgy látom, a túlsúlyban érintettek kerülik ezeket a tanácsadásokat. A szülők ugyan mondják, hogy jobban odafigyelnek a gyerek étkezésére, de a család maga nem változtat a szokásain.

A tanácsadó még hozzátette: sok kiskamasz fiú határozza el, hogy felveszi a harcot a kilók ellen, méghozzá nemcsak evési szokásainak megváltoztatásával, hanem intenzívebb mozgással.