keresés a weboldalon

Páfrányok útja

A Bozsoki-hegy, a Karácsony-hegy, az Öreg-hegy, a Fehér-hegy és az Avashegy gyönyörűséges vidékét fedezhetjük fel, amennyiben bejárjuk a Páfrányok útja elnevezésű túraútvonalak bármelyikét.

A hegyre utaló elnevezés ne tévesszen meg bennünket: a zalai emberek hívják „hegynek” a szőlőkkel, gyümölcsösökkel, erdőkkel hívogató dombokat.
Ha a közelbe tekintünk, rájövünk, hogy a zalaegerszegi „hegyek” között is különlegességekre bukkanhatunk: beszédes nevű fák, templom, kastély és kút is szerepel a felkereshető látnivalók között. Mindemellett a kilátás páratlan: szép időben még az Alpok csúcsait is felfedezhetjük a távolban.

A 3 túraútvonalból álló hálózatot Zalaegerszeg MJV Önkormányzata hozta létre 2020-ban, 2 kiindulóponttal:

  1. Zalaegerszeg-Botfán található a Várberki utcában;
  2. a bozsoki városrészen, a Szabadság utcában.

Zöld túra: a legrövidebb, 6,6 kilométer hosszúságú szakasza érinti Zalaegerszeg legmagasabb pontját, a 305 méter magasságú Karácsony-hegyet, továbbá a környék pihenőhelyét, a Hideg-kutat. Kezdő túrázóknak ajánljuk a 180 méteres szintkülönbségű útvonalat.

Kék túra: az előzőnél bővebb, 12,5 kilométer hosszúságú túraútvonal, mely érinti a Karácsony-hegy legmagasabb pontját, továbbá az Erdődy-Hüvös kastély és a Mária Szent Neve templom épületét is. Az Avashegyen és Öreg-hegyen átívelő szakasz mentén több útszéli keresztet is találhatunk. Az átlagos fittségű túrázók bátran nekivághatnak az útvonalnak, ahol a szintkülönbség 240 méteres.

Piros túra: a leghosszabb, 400 méteres szintkülönbségű túraútvonal érinti a szomszédos települést, Nemeshetést, ahol a Szentlélek templomot és az Angyalok Kútját ajánljuk a túrázók figyelmébe. A környék flórája is az érdekességek között szerepel: az Öreg-hegyi szelídgesztenyéssel, és a régmúlt idők történetét felidéző „keserves tölggyel”.

Tapasztalt túrázók számára javasoljuk ezt a 16,5 kilométer hosszúságú túrát, mivel megtételére bő 4 és fél órát kell szánniuk.

Az útvonalak mentén útbaigazító táblák segítik a tájékozódást, az érdekességek bemutatásáról pedig több nagy tábla gondoskodik. Ezeket tanulmányozva a turista bővebb információhoz juthat az Erdődy-Hüvös kastély történetéről, annak parkjáról, az ún. Ánglisról, a páfrányokról, a gímszarvasról, a Karácsony-hegyi tetőről, a szelídgesztenyéről és a már említett „keserves tölgyről”.

Hasonlóan a Páfrányok útjához, Zalaegerszeg csácsi városrészében is 3 túraútvonal várja a természet szerelmeseit:

  • a Horhosok útja gyönyörű környezetben, dombhátakon, szőlőskertek mentén, erdős horhosokon keresztül vezet;
  • a Tölgyek útján Zalaegerszeg déli területének, különösen az Alsóerdőnek vadregényes, festői szépségű, romantikus részleteiben gyönyörködhet a túrázó.