keresés a weboldalon

Tölgyek útja

Zalaegerszeg déli területének, különösen az Alsóerdőnek vadregényes, festői szépségű, romantikus részleteiben gyönyörködhetünk, amennyiben bebarangoljuk a Tölgyek útja elnevezésű túraútvonalak bármelyikét.

Az egyszerre üdülő-, panoráma- és sétaerdőként nyilvántartott Alsóerdőn és körzetében sajátosan fonódik össze a város múltja és jelene: a 14. századtól kezdve egészen napjainkig tudjuk felidézni a környék egykori nevezetességeit és egyúttal megismerhetjük mai turisztikai attrakcióit.

A Tölgyek útja hálózatot beszédes nevű „hegyek” (voltaképpen dombok) fogják közre:
Egerszeghegy, Kápolnahegy, Gógánhegy, Becsalihegy, Jánkahegy, Lukahegy és Vakaroshegy.
A természet minden szépsége megmutatkozik ezen a tájon: tanösvény, forrás, kert, völgy és magaslati torony egyaránt a barangolás részét képezi.

A bakancsos túrázás mellett érdemes időt szánni az aktív élményekre is, hiszen bringapark, sport- és élménypark, valamint erdei tornapálya is található a közelben.

A Tölgyek útja 3 túraútvonalból áll, és azon területen vezet át, amelyet hazánkban a budai után a másodikként létesítettek parkerdőnek.
A hálózatot Zalaegerszeg MJV Önkormányzata hozta létre 2023-ban, 2 kiindulóponttal:

  1. az egyik az Azáleás-völgy bejáratnál,
  2. a TV-toronynál található.

Zöld túra: a legrövidebb, 7,5 kilométer hosszúságú szakasz felülnézetből egy pillangó alakját mutatja. Természeti szépségei közül kiemelkedik a város egyik legkedveltebb kirándulási célpontja, az Aranyoslapi forrás.
Aki nyáron levendulát szeretne szüretelni, az alsóerdei Levendula Kertben bátran megteheti ezt.
Az indítótábla közelében található a Madárerdő tanösvény, valamint szomszédságában a kalandokra csábító Alsóerdei Sport- és Élménypark várja az aktív kikapcsolódás szerelmeseit. Hogy az erdőt jelentős zarándokhelyként tartották nyilván, arról az egykori Mária képes fát felidéző tábla mesél.
Kezdő túrázók is bátran nekivághatnak ennek a szakasznak, hiszen a szintkülönbség ezen az útvonalon mindössze 170 méter.

Kék túra: majd’ egy kilométerrel hosszabb, 8,3 kilométer hosszúságú a Tölgyek útja második túraszakasza, viszont a szintkülönbség meredekebb az előzőnél, 230 méter, így felkészültebb túrázók számára ajánljuk.
A Mária képes fa tábláját érintő és az Azáleás-völgyön átvezető útszakasz dél felé haladva idézi fel a hazai olajbányászat kezdetét és Zala fekete aranyának történetét.

Piros túra: a leghosszabb, 290 méter szintkülönbségű túraútvonal kalandozik legmesszebb az Alsóerdőtől. Erdőkkel borított dombhátak, zöldellő mezők és hegyhátakra épült hajlékok mentén járva ismerhető meg a vidék szépsége.
Egerszeghegy kápolnájánál, valamint a bazitai TV-toronynál a gyönyörűséges panoráma kifejezés értelmet nyer.
Az útvonalak mentén tájékoztató táblák segítségével a növény- és állatvilágról, valamint a látnivalók történetéről olvashatunk érdekességeket. Többek között azt is megtudhatjuk, hogy itt időről-időre felkacagnak a kecskebékák, merre uralkodik leginkább a kocsányos tölgy, milyen szánkópályát építettek ki majd’ száz éve, hogyan vált Zala hét természeti csodájának egyikévé az Azáleás-völgy, illetve hol állt a TV-torony „elődje”, a Bődy-kilátó.

 

Hasonlóan a Tölgyek útjához, Zalaegerszeg csácsi, valamint bozsoki és botfai városrészeiben is 3-3 túraútvonal várja a természetjárókat.
A hálózat nevei ebben az esetben is beszédesek:
Horhosok útja szőlőskertek mentén, erdős mélyutakon keresztül vezet,
a Páfrányok útja pedig elkalauzol Zalaegerszeg legmagasabb pontjára, a Karácsony-hegyre is.