keresés a weboldalon

Álomajtó

Zalaegerszeg címer
Hírek

Álomajtó

2013 november 05 - kedd
10 pohár whiskyt ürítettem ki egymás után. Szánalmasnak, egy céltalanul bolyongó senkinek éreztem magam, de még mielőtt egy újabb pohárral rendeltem volna magamnak, és az italban kerestem volna a válaszokat, és a problémáimra a megoldást, felálltam a bárpulttól.

– Írd a többihez! – mondtam a pultosnak. Tamás bólintott, hogy jó. Ezzel elintézettnek tekintettem a dolgot, és szép lassan kitámolyogtam a kocsmából.
Meleg, nyári éjszaka volt. Lehetett már hajnali három is. Nem igazán tudtam volna megmondani, mennyi lehet valójában. Elindultam…, bár a járás is nehézkesen ment. Bő fél óra kellett, hogy hazaérjek. Pedig máskor tíz perc is elég az út megtételéhez. Ahogy beléptem a lakásba, felkapcsoltam a villanyt. Rögtön megbántam, azonnal le is kapcsoltam. Sötétben tapogatózva jutottam el a kanapéig. Ráfeküdtem, s ahogy a fejem leért a szilárd támasztékra, úgy éreztem igazán csak nehéznek. A szemhéjam is egyre-egyre lecsukódott már. Végül megadtam magam, és hagytam, hadd ragadjon el magával a megsemmisítetlen sötétség…

Egy kisfiú játszott a homokozóban. Nem messze tőle egy idős pár ült, és figyelte a vidáman játszó gyermeket. A fiú hirtelen abbahagyta a homokvár építését, és a nagyszüleit kezdte el nézni. Ők nem tudták ezt mire vélni, de még nem tették szóvá.

– Még nem lesz jó – szólalt meg végre Áron, és tovább építette a várát.

Ezt már nem tudta szó nélkül megállni az idős asszony:

– Mégis mi nem lesz még jó, kisunokám?

– A váram – felelte.

– Mégis miért? – kérdezett közbe most már Lajos papa is.

– Ez nagyon egyszerű – válaszolta a gyermek teljes komolysággal, és hogy hitelesítse a szavait, határozottan a nagyszülei szemébe nézett. Hol az egyikébe, hol a másikéba. Majd folytatta:

– Azt szeretném, hogy a vár tökéletes legyen, mert az az álmom, hogy felnőttként egy hatalmas és szép házat építhessek a szeretteimnek, ahol megpihenhetnek, és ahol mindig szívesen látják őket. Ehhez viszont nagyon szorgalmasnak kell lennem, és nem szabad kiadnom félmunkát a kezeim közül.

Ezzel a kisfiú lezártnak tekintette a beszélgetést, és immár teljes odafigyeléssel tudott tovább dolgozni a homokvárán. A nagyszülők először megdöbbentek kisunokájuk szavain, de ahogy egymásra néztek, mindkettőjüket melegség öntötte el.

Szeretettel teli mosollyal nézték tovább Áron ügyködését.

Folytak a könnyeim, amikor felébredtem. Nem emlékeztem arra, hogy mit álmodtam, de éreztem, hogy valami nagyon különlegeset. Lassan kinyitottam a szememet. Világos volt. Ránéztem az órára, tizenegyet mutatott. Kicsit szédültem, de ez nem akadályozott meg abban, hogy az asztalon lévő fényképre vetődjön a tekintetem. A nagyszüleim mosolyogtak rám. S mintha fejbe suhintottak volna, úgy bontakoztak ki előttem az álmom részletei. Fanyar mosolyra húztam a szám.

– Sajnálom, hogy elvesztettem az álmomat.

Dávid Andrea (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: