keresés a weboldalon

Fehérlófia

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fehérlófia

2014 március 13 - csütörtök
Volt egy fehér ló, annak lett egy fia. Hét évnyi szoptatás után a ló felküldte a fiát egy fára, hogy húzza le a kérgét. Mivel nem sikerült neki, az anyja újabb hét évig szoptatta. Ezután ismét felküldte egy magasabb fára és a fiúnak sikerült lehúznia a fa kérgét. A fehér ló elpusztult, mert úgy gondolta, hogy a fia elég erős ahhoz, hogy egyedül boldoguljon a világban.

Fehérlófia útnak indult és találkozott Fanyűvővel, Hőmorzsolóval és Vasgyúróval. Mind a hármat legyőzte, és együtt folytatták útjukat. Minden nap egyikük otthon maradt, hogy kását főzzön, de Hétszünyű Kapanyányimonyók meglátogatta őket és megette a kását. A többiek, mikor hazaértek, jól elnáspángolták azt, aki otthon maradt, mert nem volt kása. A negyedik nap Fehérlófia maradt otthon, aki szakállánál fogva egy fához kötötte Hétszünyű Kapanyányimonyókot, de ő elmenekült, a másik világra ment.

A Fehérlófia és társai elindultak, hogy megkeressék, találtak egy nagy lyukat, és úgy döntöttek, hogy leereszkednek egy kötélen. Fanyűvő , Hőmorzsoló és Vasgyúró túl gyáva volt és visszajött a lyukból. Végül a bátor Fehérlófia ment le és meg is találta Hétszünyű Kapanyányimonyókot, akit ismét a fához kötött.

Tovább indult és megpillantott egy királykisasszonyt, akinek a férje a háromfejű sárkány volt. Fehérlófia földhöz vágta és levágta mind a három fejét. A királykisasszonynak még volt két lánytestvére, akiket szintén megszabadított férjeiktől, a hat- és tizenkét fejű sárkányoktól. A királykisasszonyokat feleresztette a kosárban, de ő érte nem eresztették vissza a kosarat, mert a többiek úgy döntöttek, hogy ők veszik el feleségül a királykisasszonyokat. Fehérlófia talált három griffmadárfiókát, akiket betakart, mert esett az eső. A griffmadár hálából azt mondta, hogy teljesíti Fehérlófia kívánságát és felvitte őt a felvilágra. Útközben Fehérlófia szalonnával és kenyérrel etette a griffmadarat. Amikor az utolsót is megette, saját kezét és lábát vágta le és adta oda a madárnak. Mire felértek se keze, se lába nem volt, de a griffmadár kihúzott egy üveg bort a szárnya alól. Fehérlófia megitta, kinőtt keze, lába és erősebb lett, mint valaha. Találkozott egy gulyással, aki megmutatta neki, hogy hol lakik Fanyűvő, Hőmorzsoló, és Vasgyúró. Megölte őket és a királylányokat visszavitte apjukhoz. A király feleségül adta legfiatalabbik lányát Fehérlófiának és boldogan éltek, amíg meg nem haltak.

Golubics Kamilla 5.a
Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Petőfi Sándor Székhelyiskola

Tartalom megosztása: