keresés a weboldalon

Könyvajánló – Zsigray Julianna: Tragikus keringő

Zalaegerszeg címer
Hírek

Könyvajánló – Zsigray Julianna: Tragikus keringő

2014 március 14 - péntek
Zsigray Julianna Tragikus keringő című könyve Mikinek – ahogy a szerzőnő nevezi a regény főszereplőjét – a kalandos életútját meséli el egészen ifjúkorától élete elmúlásáig, akit kezdetben katona-karmesterként, majd „életművész”-ként és zeneszerzőként ismerhetünk meg.

A mű története a XIX. század második felétől a hitleri uralomig tartó időszakban játszódik. Az események középpontjában Miki áll, a húszas éveiben járó fiatal katona-karmester, aki kora ellenére már megtapasztalta az élet nyomorúságait, de a szerelem szépségét is. Munkája mellett a monotomság szinte fel sem tűnt számára: az állandó vezénylés, amit persze kiválóan végrehajtott, és az állandó szórakozás, ami már- már kötelezőnek számított mindennapjaiban.

Kurtot se hagyjuk ki a sorból, ő volt akkor még egyetlen igaz barátja. Aztán betoppant az életébe Ilona grófnő, aki a maga szókimondásával és bájával felkeltette Miki érdeklődését. Egy újabb szerelem bontakozott ki, de ez nem tartott sokáig, mégis örökre fog élni a zeneszerzőnk lelkében és valcerében. Miki folyamatosan komponált, zenéjével fergeteges sikert is aratott, de ez nem tartott sokáig, s haza kellett térnie szüleihez, oda, ahol éveken át csak kudarc jellemezte sorsát, ráadásul időközben édesapját is elvesztette.

Ő azonban a nehézségek ellenére sem adta fel, próbálkozott és próbálkozott, végül sikerült ismét állást találnia mint katona-karmester, s így ismerte meg Helent, akit ha feleségül vett volna, igazi társra talál, s a lány édesapját, Noelt is, majd későbbi barátját, Clementet. Noel volt számára az áttörés. Ő írta librettóját, zeneszerzőnk meg komponált, igazi páros volt, akik óriási sikereket értek el együtt, de idővel nekik is elváltak útjaik.

Miki az évek múltával egyre többet és többet komponált, s a siker is egyre gyakoribb társ az életében. Valami újat alkotott a zenetörténelemben, még maga sem tudja meghatározni egyértelműen, hogy mit, de érzi a változást. Időközben megházasodott, de felesége mellett se vetette meg más nő bájait. Ezt az asszony is tudta, de elnézte neki, mert tudta, hogy Miki ilyen természetű, és ő halálosan szereti.

A cselekmény előrehaladtával egyre jobban megismerhetjük Miki személyiségét, s láthatjuk, hogy hogyan él saját kis világában, s hogyan szemléli maga körül a dolgokat. A szerelem állandó jelenség az életében és a műveiben, mégis magának való ember.

Aki kezébe veszi és elolvassa a művet, garantáltan nem fog csalódni. Ahogy egyre és egyre több oldalt elolvastam a történetből, úgy kezdett el mindig jobban érdekelni a könyv. A regény teljesen magával ragadja az embert, nem hallja a hangokat, de mégis érzi, hogy igen, itt valami történik, és ez bizsergést vált ki az olvasóból. Mindenképpen elolvasásra érdemes szépirodalmi alkotás.

Dávid Andrea (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: