keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Gondolataim Nora Roberts A tűz leánya című könyvéről

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gondolataim Nora Roberts A tűz leánya című könyvéről

2014 március 27 - csütörtök
Főhősnőnk egész életében vágyott arra, hogy egyszer ellátogasson Írországba. Ősei Írországból és Skóciából származtak, és benne is élt a vonzalom, hogy egyszer a saját szemével láthassa a zöldellő dombokat, hogy beülhessen egy füstös kis kocsmába, és élvezze a hagyományos ír dallamokat. Amikor családjával együtt módja nyílt az utazásra, az első pillanatban otthon érezte magát, mihelyst a Shannon repülőtéren kiszállt a gépből. Megihletette a táj, az emberek. Úgy akarta ábrázolni őket, abban az összefonódottságban, ahogyan a szívében élnek.

Nora Roberts trilógiájának egy-egy kötete a három nővér valamelyikét mutatja be. Három teljesen különböző jellem, de összekapcsolja őket a szoros vérségi kötelék és a szeretet. Életük más-más módon alakult, de mindegyiküket áthatja Írország szeretete, mint ahogyan Margaretet is. A tűz leánya c. könyv a legidősebb nővér, Margaret Mary Concannon, az üvegművész sorsának alakulását tárja elénk. Függetlenség utáni vágya legalább olyan szenvedélyes, mint a természete. Az a fajta nő, akinek a család egyszerre jelent biztonságot és lekötöttséget, és aki egészséges becsvágytól hajtva felfedezi a benne szunnyadó tehetséget és önmagát. Az üvegfúvás nehéz és izgalmas mesterség, és bár finom és törékeny darabok születnek Margaret kezében, ő maga kemény, határozott, igazi ír nő, az elbűvölő nyugati táj minden szilajságával. Kapcsolata a finom modorú dublini galériatulajdonossal, Rogan Sweeneyvel nem éppen viharmentes, de szórakoztató.

Nagyon szeretem ezt a könyvet, bár még csak az első részt olvastam, de izgatottan várom a trilógia többi részét is. Aki szereti a romantikus könyveket, annak csak ajánlani tudom ezt a művet. Érdekes, szórakoztató, és ha az ember egyszer leül és elkezdi olvasni, nem tudja lerakni a kezéből. A történet magával ragadja az embert. Bár nekem egy kicsit szokatlan volt az elején olvasni, mert egyik főszereplő személyébe se tudtam igazán beleképzelni magam. Nora Roberts nem egyes szám első személyben írta meg a könyvet, azért olyan benyomást kelt, mintha nem akarná, hogy az ember érzelmileg lássa meg a mű lényegét, hanem objektívan álljon hozzá. Tőlem ez kicsit távol áll, mert szeretem beleélni magam a könyvben leírtakba, és átérezni azt, amit az író üzenni akart vele.

Varga Viktória (13.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: