keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Diana Gabaldon: OUTLANDER Az idegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Diana Gabaldon: OUTLANDER Az idegen

2014 április 04 - péntek
Én ezt a könyvsorozatot tartom a legjobbnak, amelyet olvastam eddigi életemben, de leginkább az első fejezete fogott meg – mivel a többit még nem adták ki e-book formában -, teljesen magával ragadja az embert.

Ezek a könyvek szerintem nem egyszerű olvasmányok, és nehéz odafigyelni és megérteni, főleg az elejét, amikor még nagyon zavaros a történet. Az elején még úgy gondoltam: „Te jó ég, mi ez a könyv, és miért ilyen hosszú?”, de ahogy kezdtem belemelegedni az olvasásba és elmerülni a részletekben. Közben egyre többet megtudtam a főszereplő hősnőről, Claire Randallról – aki volt hadiápolónő – és férjéről Frank Randallról – aki történelemtanár az Oxfordon – aki a skót földeken kutatja őseinek kilétét.

A történet 1945-ben játszódik, amikor Claire második nászútját tölti a férjével a háború után. Frank igazi kalandorlélek, aki a családfáját kutatja rendíthetetlenül, Claire természetesen mindenben támogatja férjét, hiszen kapcsolatuk sok mindent megélt már, és segít neki, amiben tud. Claire egy nagyon szeszélyes nő, aki megmondja a véleményét, néha a nyelve is csípősebb a kelleténél, és ezért férje, Frank sokszor figyelmezteti. Egyszer Claire egyedül megy felfedező körútra, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen egy csatába csöppen, ahol a katonák és a skót zsoldosok próbálják kiirtani egymást. Claire szembetalálkozik férjének egyik ősével, Jonathan Randallal, aki a skótok nagy ellensége volt. Nagy nehezen megmenekül tőle, de kis idő elteltével egy skót klán rabul ejti. A nőt elhurcolják a menedékhelyükre, ahol segít egy kiugrott vállat helyretenni, de hiába próbálkozik a bizalmukba férkőzni, nehezen megy neki, mert nem viselkedik a kornak megfelelően úri hölgyhöz illően. A skótok magukkal viszik Claire-t, hogy bemutassák a királyuknak, és eldöntsék, mi legyen a sorsa. Ő folyamatosan próbál megszökni a zsoldosok elől, hogy visszajusson a kőkörhöz, és visszamenjen a saját idejébe, de nem sikerül neki.  

Miután az általa ismeretlen erők nem engedik visszamenni az időbe, Claire olyan veszélyek közé pottyan, amelyekre az élete is rámehet, továbbá a szívét is összetörhetik. Összemelegedik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal – akinek helyrerakta a vállát –, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben. Az ifjú teljesen megbolondítja, de ez az érzés kölcsönös. Nem tudja, mihez kezdjen, hiszen ott van a férje, akit szeret és tisztel, de itt van ez az új, teljesen ismeretlen világ, ahol minden más, nincsenek tömegközlekedési eszközök, lámpák, amelyek az estéket megvilágítják, és látja annak az esélyét is, hogy már sohase talál vissza kőkörhöz, és nem mehet vissza régi életébe. Elfogadja, de nehéz alkalmazkodnia. Sokszor bajba sodorja magát, de Jamie mindig a segítségére van. Egyszer Claire olyan nagy bajba kerül, hogy Jamie csak úgy tudja megvédeni, hogyha feleségül veszi. Természetesen Claire-ben még ott motoszkál, hogy neki van egy férje, és még szereti őt, de közben beleszeretett Jamie-be is, aki ellenállhatatlan a maga robosztusságával.

Hirtelen „sassenach” lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtotta Skót Felföldön… Claire kénytelen menekülni a zsoldos sereggel, mivel boszorkánysággal vádolják, pedig csak segíteni akart másokon. A sors sokszor keresztbe tesz nekik, és Claire rengetegszer bajba sodorja a zsoldosok, Jamie és a saját maga életét. A szerelmesek sok mindent megtudnak egymásról, jobbnál jobb és szörnyűbbnél szörnyűbb dolgokat, de elfogadják egymást így, és Claire rájön, hogy már nem is gondol Frankra, csak akkor, amikor Jamie megkéri, hogy meséljen neki valamit róla, hogy megtudja, hogyan is bántak az ő Claire-jével. Jamie mindent megad neki, amit csak tud a zsoldjából, és a felesége meg is elégszik ezzel, és hogy a férje mennyire szereti. A történet happy end-del zárul, mert a két szerelmes megszabadult az összes ellenségtől, és Claire pocakjában egy új élet növekszik.  

Nagyon érdekesnek és fantáziadúsnak tartom ezt a könyvet, az olvasó könnyedén beleélheti magát a különféle helyzetekbe, és együttérzést váltanak ki a szereplők fájdalmai, érzelmei. Én ez a trilógiát csak ajánlani tudom mindazoknak, akik kedvelik a romantikus, akciódús cselekményszövést, egy kis történelemmel megspékelve.

Kránicz Alexandra (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: