keresés a weboldalon

Éjfélkor Párizsban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Éjfélkor Párizsban

2014 május 26 - hétfő
Ez a nagyszerű film Párizsban játszódik, és a méltán híres, nagy rendező rendezte, aki nem más, mint Woody Allen. A film egy párról szól (Gilről és Inezről), akik Párizsba utaznak üzleti ügyek miatt, közben már az esküvőjüket tervezik.

Időközben kiderül, hogy nem illenek egymáshoz. Míg Gil komoly íróvá akar válni, a francia fővárosban akar élni, és vonzza a régi idők szelleme, addig Ineznél ez szóba se jöhet. Ő inkább Amerikába vágyik. Egy este Gil nem tart a barátnőjével, hogy visszamenjen a szállodába. A történetben itt következik be a fordulat, mivel Gil elmegy sétálni, és Párizs kanyargós utcáin járva eltéved. A város egy bizonyos pontján felfedezi, hogyha a harang elüti az éjfélt, egy régi, ütött-kopott automobil érkezik. Gil meglepődik, de az autóban ülők meginvitálják, hogy tartson velük. Itt megkezdődik egy időutazás mivel Gilt ez az automobil visszarepíti az 1920-as évekbe. Több híres művésszel is találkozik, mint például Ernest Hemingway-jel, F. Scott Fitzgeralddal, Gertrud Steinnel (akihez Gil az egyik könyv kéziratát is elviszi, hogy az asszony adjon tanácsot, hogyan folytassa a könyvet), Pablo Picassóval, Salvador Dalíval, Louis Buñellel.

Gil találkozik a múltban Adrianával, aki egyre szimpatikusabb lesz neki, viszont a lány foglalkozására nem derül fény. Adriana visszavágyik az 1890-es évekbe (Gilnek ez nagyon tetszik a lányban, hiszen ő is a múltra mondja azt, hogy az izgalmasabb korszak, mint a jelen). Gil és Adriana egymásba szeretnek, és eljutnak együtt 1890-be, de a lány ott marad, ott akar már élni egész életében. Később Gil a jelenben megtalálja Adriana naplóját egy könyvkereskedőnél, ahol a lány leírja, hogy mennyire szerette a férfit.

Gil és Inez kapcsolata a film végére olyannyira megromlott, hogy szakítanak. Gil Párizsban marad, Inez visszamegy Amerikába. A film legvégén Gil Párizsban egy hídon sétál az esőben, és találkozik egy lánnyal, aki ugyanannyira, mint Gil, szeret az esőben sétálni.

A történet végét a rendező nyitva hagyta. Woody Allen nagyszerűen bemutatja, hogy a múlt korabeli emberek ugyanolyan unalmasnak, hétköznapinak tartják életüket, mint mi a saját korunkban. A saját korunk viszont az ő életüket tartja izgalmasnak, színesnek.

Keszei Kata (12.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

 

 

 

 

 

 

 

Tartalom megosztása: