keresés a weboldalon

Diákszemmel az önkéntességről

Zalaegerszeg címer
Hírek

Diákszemmel az önkéntességről

2016 március 07 - hétfő
Az önkéntesség úgy jó, ha valaki önkéntesen áll neki. Nekünk úgy mondott „kötelező önkéntes” munkát kell végeznünk nem kicsi óraszámban. Azonban szerintem ennek is meg lehet találni a jó oldalát, ha keressük.

Számomra az önkéntesség nem volt ismeretlen fogalom. Az édesanyám jó példával járt előttem, ugyanis ő már éveken keresztül önkéntesen dolgozott a Nováért és Gyermekeinkért Alapítványnál. Az alapítványon belül megrendezésre került programok szervezésében és lebonyolításában én is önkéntesen részt vettem. Minden programban aktívan közreműködtem, és jelenleg szerződésem van egy nagyobb egyesülettel is (Zalai Falvakért Egyesület). Őnáluk is a programszervezésben és a lebonyolításban segédkezem, valamint az évek során összegyűlt magyar, angol, német valamint szlovák nyelvű könyvek, kiadványok és dokumentumok rendszerezésében.

Motiváció volt számomra az önkéntesség során, hogy új emberekkel ismerkedhessem. Erre például 2 éve nyáron két nagyon jó lehetőség állt rendelkezésemre. Nyár elején az amerikai önkéntes befogadása, valamint a nyár közepén a kínai önkéntesekkel való ismerkedés és városbemutatás. Az amerikai önkéntestől angolt és amerikai kultúrát tanultunk, jómagam és a falu apraja-nagyja, akit érdekelt. A két kínai fiataltól sok érdekes dolgot tudtunk meg a kínai életmódról és az ottani szokásokról. A velük eltöltött nap nagyon érdekes és fárasztó volt, ugyanis csak angolul tudtunk velük kommunikálni. Az ismerkedésen kívül számomra motiváció az is, hogy kipróbáljam magam több területen is, és az sem utolsó szempont, hogy másoknak segítsek. Sok tapasztalatot lehet szerezni. Kicsit be lehet tekinteni a „nagy világba”.

Persze sokunknak nem csak vagy talán egyáltalán nem az a motivációja, hogy belelásson a különböző munkába, hanem hogy az előírt 50 önkéntes óra meglegyen, amit a mi évfolyamunktól vezettek be. Már 11.-esként nem olyan egyszerű összeszedni a sok tanulnivaló mellett, persze nem lehetetlen. Sok szerencsét és kitartást kívánok mindenkinek.

Bedő Dzsenifer (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: