Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Emlékülés (Videó)

• Publikálva: 2017.10.17. 15:43

„Jogérző nép még el nem veszett…” címmel tartottak tudományos emlékülést a Zalaegerszegi Törvényszéken. Az osztrák-magyar kiegyezés 150. évfordulója mellett a város első írásos említéséről is szó esett.

Emlékülés

A kiegyezés utáni időszak jelentős változást hozott. A korszak máig meghatározza Zalaegerszeg jövőbeli fejlesztési terveit, így Deák Ferenc történelmi öröksége a 21. században is iránymutató – mondta Balaicz Zoltán polgármester.

Dr. Fónagy Zoltán, az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa előadásában úgy fogalmazott: a „haza bölcsének” munkássága stabil keretet adott Magyarország önállóságának, amellyel 1526 óta nem rendelkezett.

Deák politikai pályájának csúcspontja a kiegyezés volt – hangsúlyozta Darák Péter. A Kúria elnöke szólt az ehhez vezető útról is. Emellett követendő példaként említette az egykori jogász munkásságát.

Az emlékülésen többek között a kiegyezés tartalmáról, értelmezéséről, valamint a megyeszékhelyre gyakorolt hatásáról is hallhattak a résztvevők.

Gy.A./E.K.

Fotó: Seres Péter