keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A kincset érő gyöngy

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kincset érő gyöngy

2014 december 02 - kedd
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kalóz, akit Feketeszemnek hívtak. Nagyon gonosz volt, egyfolytában fosztogatott, rabolt. Volt egy ősellensége, Kócos Lulu, aki ha úgy adódott, láthatatlan volt, repült és gondolatolvasó is volt egyben. Örökké túljárt a kalóz eszén, tudta, mit akar elkövetni, és egyre csak megakadályozta tetteit.

Egyszer Feketeszem elfogta Lulu legféltettebb kincsét, Mályvát, a kistündért. Ahhoz, hogy visszakaphassa kedves tündérét, meg kellett keresnie a világ öt igazgyöngyét. Egyedül ezt nem tudta véghezvinni, ezért segítséget kért Sósperectől, az indiántól, aki ismerte a gyöngyök rejtekhelyét. A titkot elárulta Lulunak, cserébe egy ökrösszekér sósperecet kért.

Az első igazgyöngy Aprajafalván volt, amit Nagy Bendő, a varázsló őrzött. Kócos segítségül hívta a törpéket, hogy Bendőtől megszerezhessék a gyöngyöt. A kis törpék elterelték a varázsló figyelmét, addig Lulu elcsente az igazgyöngyöt. Megköszönte a segítségüket, és ment is tovább Kukutyinba, ahol a Nyűgös Nyugati Nyanya nyakláncát díszítette a második gyöngy. Fánia hercegnő furfangjával tudták az ékszeres dobozból elvenni a gyöngyöt. Lulu megköszönte Fániának a segítséget, és már ment is Nekeresdre, a harmadik gyöngyért. Csizmás Kandúr távoli rokonának, Satyakos Kandúrnak a sapkáján díszelgett az ékszer. Szerencsére éppen aludt, így könnyen megszerezte tőle. Útja a világ legnagyobb őserdejébe vezetett, ahol a legmagasabb fa legszebb virágának a belseje rejtette a negyedik gyöngyöt. Ennek megszerzésében a Szentivánéji tündérkék segítettek. Az utolsó igazgyöngy a tengerfenéken egy nagy kagylóban lett volna, de amikor leért, nagy megdöbbenésére nem találta, mert valaki már megelőzte. Ekkor gondolatolvasó tudását vetette latba, hamarosan rá is ébredt, hogy Feketeszem lopta el az ötödik igazgyöngyöt.

Hazaérvén Sósperectől, az okos tudóstól kért ismét tanácsot. A bölcs indián azt mondta:

– Csak figyelj rám, Lulu! Majd én segítek!

Elmentek a kalóz udvarára. Sósperec így kiáltott:

– Feketeszem, gyere elő, megszereztük mind az öt igazgyöngyöt, add vissza a kis tündért!
– Az nem lehet, mivel az ötödik nálam van!- válaszolta.
– Akkor vedd elő, és mutasd meg, ha nálad van! Ekkor a kastélyból Mályva tündér kirepült, és kikapta a meglepődött kalóz kezéből a gyöngyöt, és Kócosnak adta.

Feketeszem elszégyenült, hogy túljártak az ártatlan kis manók az eszén, és ezentúl már nem rabolhat, fosztogathat. Megfogadta, hogy ezután jó ember lesz, mint bárki más. Cserébe a kismanók még máig is meglátogatják, ha meg nem haltak.

Császár Amina (8.b)
Mindszenty József Általános iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: