keresés a weboldalon

Bringás rendőrök a városban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bringás rendőrök a városban

2009 július 01 - szerda
Kerékpáros rendőrjárőr szolgálatot szervezett a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság. A speciálisan felszerelt és díszített kerékpárokat sajtótájékoztató keretében vehették át a rendőrök az önkormányzattól, a Zalaegerszeg Közbiztonságáért Közalapítványtól és a Városgazdálkodási Kft.-től, akik anyagilag támogatták a kezdeményezést.

A Dísz téren rendezett bemutatóval és bicikli mustrával egybekötött sajtótájékoztatón Kámán János ezredes, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy az év elején merült fel az igény a kerékpáros járőrszolgálat elindítására. A cél érdekében viszont külső forrásokat kellett felkutatniuk, ám az említett szervezetek és az önkormányzat segítségével – fél milliós forintos támogatással – sikerült az elképzeléseiket megvalósítani.

Június végétől így két kerékpáros járőr (és egy tartalékos) állhatott szolgálatba. Az ezredes úgy véli, hogy ennek a járőrözési formának számos előnye van. Forgalom telítettség esetén például kerékpárral jóval gyorsabban lehet haladni, mint autóval vagy motorral. Sok olyan helyre be tudnak menni, ahová az autók nem, például parkokba, ligetekbe, szűk utcákba.

Fontos szempont az is, hogy ez a járőrözési forma halk, a rendőrök nem hívják fel magukra a figyelmet. Nem elhanyagolható a gazdaságossági szempont sem: a kerékpárok fenntartása és karbantartása jóval olcsóbb, mint egy szolgálati gépjármű esetében. Nem fogyasztanak továbbá drága üzemanyagot, s nem szennyezik a környezetet.

Cél az állampolgárok biztonságérzetének javítása, bár Zalaegerszeg közbiztonság szempontjából előkelő helyen van a többi várossal szemben. A jövőben tehát elsősorban a Parkerdő, Gébárti tó, Vizslapark, Alsóerdő környékén kell számítani a kerékpáros járőrök jelenlétére, továbbá heti egy alkalommal a Zalaegerszeg-Zalalövő kerékpárúton is lesz szolgálat.

A kerékpárokat jelképesen Gyutai Csaba alpolgármester, Nagy András a VG. Kft. ügyvezető igazgatója és Major Mihály a közbiztonságért közalapítvány kuratóriumának vezetője adta át. Az alpolgármester az elhangzottakhoz hozzáfűzte: a város egyik legnagyobb értéke a biztonság. Fontos, hogy a közterületeken állandó legyen a rendőri jelenlét, s egy élhető, nyugodt városban tölthessék az emberek napjaikat. Mindehhez nagyban hozzájárul majd ez az új szolgálati forma is.

Ami a két bringás rendőrt illeti, a városi rendőrkapitány szerint erőnlétük és felkészültségük megfelelő. Annál is inkább, mert magánemberként is rendszeresen űzik ezt a sportot. A kerékpárokat a Bringa Szerviz állította össze. A dizájnt és a rendőrök öltözékét (fehér ing, fekete térdnadrág, kék fejvédő, kék kesztyű) a helyi kapitányságon találták ki. Már csak azért is önállóan kellett dolgozniuk, mert az országban nemigen van referencia az efféle járőrözési formához.

Szabó István, a járőrszolgálat vezetője, az egyik kerékpáros rendőr kérdésünkre elmondta, hogy a két méretre készült könnyű mountain bike agyváltóval és 8 sebességfokozattal működik. Ez nagyon előnyös városi és városkörnyéki közlekedésre.

Nemcsak menet közben lehet sebességet váltani, hanem álló helyzetben is, ami a városi forgalomban jól jön. Bár a biciklik gumija keskenyebb és kevésbé barázdált, mint egy hagyományos hegyibringáé – inkább aszfaltra készült – azért köves úton és simább földúton is jó szolgálatot tesz.

A tervek szerint ez még csak a kezdet, s a jövőben a megye más városaiban – elsősorban a Balaton és a Zalakaros környékén – is alakul majd kerékpáros járőrszolgálat.

(Zala-Lap, – pet -) 

Tartalom megosztása: