keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A Korona Szálló épületének felújítása

Zalaegerszeg címer
Uncategorized

A Korona Szálló épületének felújítása

A zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont, valamint a kapcsolódó komplex kulturális és vallási turisztikai fejlesztések megvalósítása tárgyú projekt elemei közé a teljes belváros-rehabilitáció érdekében beemelésre kerül a projekt fejlesztési területének szomszédságában található volt Korona Szálló épületének felújítása.

A történelmi belváros egyik meghatározó jelentős -mára leromlott állapotban lévő- műemlék épülete az egykori Korona Szálló.

Az építéstörténeti kutatások szerint az ingatlan 1858 után épült, hosszú időn át Zöldfa, majd Korona néven szálló és vendéglő működött benne, később a Kaszinónak és a Társaskörnek is itt volt helyisége. 1959-ben helyreállították.

Az épület kiemelkedő értéke a két szintet átfogó díszterem, mely korabeli bálok, társas rendezvények, korabeli mozi vetítések színhelye is volt.

Az utcai homlokzat romantikus stílusjegyekre épült, pontos építési ideje nem ismert. A homlokzat és az épület meghatározó eleme az emeleti kétszint magas nagyterem és annak hatalmas félkör záródású ablakai, az ablak keretezéssel és a félkördíszű szemöldökkel.

A rekonstrukció során a műemlék épület eredeti állapotához, régi fényéhez méltó megjelenítés volt a cél. Kihangsúlyozva mindazon klasszikus elemeket, melyek a műemlék épület értékét képviselték a homlokzati felületeken vagy akár az épületben úgy, mint a díszterem kristály csillárjai, cserépkályhák, impozáns parketta, nyílászárók, stukkók.

a munkaterület átadás időpontja: 2021.08.04.

Az épület MVP forrásból valósul meg:

A beruházás költsége:

Nettó vállalási ár:        377.886.116,- Ft

Tartalékkeret (10 %):  37.788.612.,- Ft

Nettó összesen:          415.674.728,- Ft

ÁFA összege (27 %):   112.232.177,- Ft

Bruttó vállalási ár:       527.906.905,- Ft

Kivitelező: BMT Mérnöki Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Műszaki ellenőr: Zalaber Kft.

Tartalom megosztása: