keresés a weboldalon

Tisza-tavi kalandozás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tisza-tavi kalandozás

2014 január 20 - hétfő
Idén augusztusban a debreceni virágkarnevál után autóval Budapest felé vettük az irányt, de egy kis sétára megszakítottuk utunkat a Tisza-tó partjánál. A rövid kitérőből aztán egy teljes nap lett.

Poroszlón madárra emlékeztető építményen akadt meg a szemünk. Korábban nem hallottunk a Tisza-tavi Ökocentrumról.  A hattyút formázó épület több emeleten mutatja be a környék élővilágát.

Európa legnagyobb édesvízű akváriumában számtalan állatfajtát láthatunk. Tájékoztató táblák segítenek felismerni a fajokat, és írnak jellemzőikről. Láthatunk itt közel fél tonnásra megnövő vizát, amely egykor nagyon gyakori volt hazai folyóinkban, de mára már teljesen eltűnt.  Rokonságban áll a gyönyörű tokhallal.

Az éjszakai élővilágba is bekukkanthatunk, találkozhatunk akrobatikus mozdulatokkal pózoló siklókkal, sőt lehetőséget kínálnak- mikroszkóp segítségével- a legapróbb élőlények vizsgálatára is.

Naponta három alkalommal a nézőközönség előtt, kézből eteti gondozójuk a vidrákat.  Sírva követelik a finom halfalatokat, izgatottan szaladgálnak és úszkálnak, mikor gyomruk jelzi az evésidő közeledtét.

A kormoránok etetése szintén remek látványosság. A gyereksereg maga is adogathatja a fekete madarak hal-eledelét.

 
Az élményt tovább fokozza, ha az épületet elhagyva hajóval a tóra épített pallórendszerhez érünk. A nádak és gyékények között sulyom díszlik, és még számos, csak erre a vidékre jellemző növény. A szelet és a hullámzást megfogja a sok vízinövény, egyúttal megakadályozza a vizes terület túlzott felmelegedését és így az erős párolgást.  Ragyogó életteret biztosít a halak mellett az itt élő madaraknak, például a hattyúszerkőnek.

Helyenként fából készült madárlesekből szemlélhetjük a szárnyasok életét. Szakvezető segít a lesekben, hogy felfedezzük, amit magunktól nem vennénk észre, illetve feltett kérdéseinkre kedvesen, nagy tudással válaszol.

Csodás kaland kerekedett az útközbeni megállásból! Tervezzük, hogy valamikor  visszatérünk  és folytatjuk a környék felfedezését.

Kósi  Csongor  4.a
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: