keresés a weboldalon

Az olvasás jó!

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az olvasás jó!

2014 január 28 - kedd
Személy szerint az olvasást a leghasznosabb és a legizgalmasabb időtöltések közé sorolom. Nem csak unaloműzésnek jó, mint azt sokan hiszik, de sok mindenben segít is. Fontosabb szerepe van az emberi életben, mint azt hinnénk. Mit is kezdenénk a mai fejlődő világban, ha nem lenne birtokunkban az olvasás tudománya? Gyakorlatilag esélytelen lenne a tájékozódás, az életben maradás abban az információáradatban, amit folyamatosan ránk zúdítanak, és ekképp várják el tőlünk, hogy lépést tudjunk tartani a kor modernizálódásával.

Vannak olyan gyerekek, felnőttek, akiktől távolabb áll az olvasás szeretete, mert az iskolák elundorítják őket tőle a kötelező olvasmányok miatt, hiszen ha belegondolunk, kisgyermek korunkban mi hurcoltuk szüleinkhez a könyveket, hogy olvassuk együtt kedvenc meséinket. Ha egy kicsit jobban körülnéznének azok, akik az olvasást idegennek érzik, akkor biztosan találnak ők is számukra érdekes olvasnivalót, hiszen ma már olyan sok műfaj közül választhatunk. Érdemes és ajánlott felkeresni egy könyvtárat, ahol mindenképp segítségünkre lesznek abban, hogy megtaláljuk az érdeklődésünknek megfelelő kötetet, könyvet vagy folyóiratot. Nos, ha ez megtörtént, akkor elvileg semmi sem állhat az utunkba, hogy elmerüljünk egy remek történetben, és egy időre megszűnjön körülöttünk a világ kizökkentve a mindennapokból. Az olvasás segít átvészelnünk bizonyos életszakaszokat egyes műfajú könyvekkel. Amellett, hogy tökéletesen leköti a figyelmünket – bár ez nem minden olvasnivalóval van így -, gyarapítja a szókincsünket, megismerhetünk új szavakat, kifejezéseket, és választékosabban, színesebben tudunk majd fogalmazni, segít abban, hogy műveltebbek legyünk, javítja a helyesírási késségünket. A jó olvasmány megindítja a fantáziánkat, mivel nekünk magunknak kell elképzelnünk a szereplőket, karaktereket, hogy azok milyen ruhát hordanak, mi történik velük, milyen a helyszín, és át tudjuk érezni az érzéseiket, ezáltal úgy érezhetjük, hogy mi is benne vagyunk a történetben. Valamint erősíti a koncentráló készséget, és növeli a figyelem képességét.

Személyes tapasztalatom alapján mondhatom, hogy minél többet olvas valaki, annál jobban tud koncentrálni, és diákként is sokat segít a tanulásban, főleg ha fogalmazásra kerül a sor! Ez annak köszönhető, hogy az olvasás jótékony hatással van a memóriára is, ezáltal fejlesztve az agyunk kapacitását is. Egyesek számára a legvonzóbb az olvasásban a tudásunk gyarapításának lehetősége, valamint ismereteink bővítése. Számomra azonban a legvonzóbb az olvasásban az, hogy olyan helyekre juthatok el, amelyekre nem gondoltam, vagy álmomban sem hittem volna, hogy létezhet olyan környezet, amit az írók megálmodtak maguknak. Olyan dolgokat élhetek meg, melyekre a való életben nem volna lehetőségem. Az olvasás jórészt a képzeletre épít, és ugye a fantázia világában bármi megtörténhet, mivel semmi sem szabadhat határt a képzeletünk erejének.

Az olvasás véleményem szerint pozitív értékként tüntetendő fel, és ezerszer gazdagabb az az ember, akinek birtokában áll az olvasás tudása és vágya. Jellemed is fejlesztheti. Olyanokon is elgondolkodhatsz, amikre soha nem gondoltál volna egészen addig a pillanatig, míg bele nem olvastál az általad kiválasztott könyvbe. Sokkal hasznosabb időtöltés, mint egész nap bámulni a monitort, vagy butítani magad az elmebeteg hazugságokkal teli tv-műsorok nézésével, vagy éppen pusztítani az agysejtjeidet, alkoholt fogyasztva éjjel-nappal a barátaiddal karöltve olyan helyeken, ahol valószínűleg nem is tartózkodhatnál. Nem utolsó sorban pedig bármikor elővehetsz egy könyvet, ha utazol, unatkozol, halálra idegesítenek a munkahelyeden, és nem tudsz mást csinálni. Az pedig ne érdekeljen, ha azért nevetnek ki, mert könyvet látnak a kezedben, hogy te könyvmoly vagy, ők nem tudják, milyen értéket veszítenek ezáltal.
 
Szerinted mi a jobb? Melyik válik később is hasznodra? A döntés a Te kezedben van!

Alotti Meriem (13.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: