keresés a weboldalon

Nemzeti ünnepünk – március 15.

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nemzeti ünnepünk – március 15.

2014 április 04 - péntek
Ezen a jeles napon az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot ünnepeljük. Jókai Mór egy hírlapban így tudósított a március 15-ei eseményekről: A nép fölébredett és követelte századok óta megtagadott jogait. Ő volt az is, aki kiáltványt fogalmazott meg az emlékezetes napon, amit a híres 12 pontként ismerhetünk. Ebben követelte a nemzet számára például a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését, a törvény előtti egyenlőség gyakorlatát, a politikai foglyok szabadon bocsátását, a közös teherviselést, az úrbéri viszonyok megszüntetését és Nemzeti Bank felállítását. A francia forradalom jelszavaival zárta kiáltványát: Szabadság, Egyenlőség, Testvériség!


A szabadságharcot elindító értelmiségiek, diákok és írók, a márciusi ifjak, nemes tetteket vittek véghez. Irányi Dániel, Jókai Mór, Petőfi Sándor, Vasvári Pál, a forradalom közvetlen előkészítésében, illetve a győzelem kivívásának napján nagy szerepet vállaltak Pesten. A merész, szabadelvű fiatalok minden különösebb előzmény nélkül bukkantak fel 1848 tavaszán, s egyszeri rohammal vívták ki a szabadságot. Azt gondolom, hogy ők nem csupán elszántak voltak, hanem irdatlanul bátrak is.

Történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848. március 15. megünneplése. Fontos volt, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat, a szabadság és a nemzeti tudat érzését. Iskolánk is megemlékezett a szabadságharc évfordulójáról. Ünnepi műsort adtunk elő március 14-én, 9 órától. Ezt követően került sor a Petőfi szobor koszorúzására, fél 11-kor. A szereplők szüleinek is bemutattuk a színvonalas és terjedelmes előadást a tornateremben. Itt zajlottak a próbák is, amit nagyon éveztünk. A felkészítő pedagógusok Emese néni, Aliz néni és Marika néni voltak. Idén a 3.a osztály tanulói, valamint 6.a-s, 6.b-s, 7.a-s diákok készültek programmal. Alsósok és felsősök közösen gyakoroltunk. A kiváló teljesítmény érdekében sokat, lelkesen, szorgalmasan próbáltunk. A harmadikosokra nagyobb feladat jutott, a fegyelmezett magatartásukért dicséretet érdemelnek. Rövid idő alatt tanulta meg mindenki a szövegét is. A felkészülési órák vidáman folytak, a hangulat mindig kellemes volt, időnként tréfálkoztunk.

Az ünnepélyen minden megemlékező kokárdát tőzött a ruhájára. Nagy izgalommal készültünk az előadás napjára. A műsor, a szereplésünk jól sikerült, amit türelmes és készséges tanárainknak köszönhetünk. Az ünnepi műsort a szép, háromszínű ruhák, huszár fövegek és kardokon, kiegészítőkön kívül a gyönyörű táncok és versek színesítették. Felcsendült Petőfi Sándor Nemzeti dala is. Sok tapsot kaptunk, és nagyon örültünk a sikerünknek. Elismerő szavakkal illettek minket. Nemcsak a szülők gratuláltak, hanem az osztálytársak és a tanáraink is. Ez a nap emlékezetes marad a számomra.

Barka Ákos 5.a
Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola,
Petőfi Sándor Székhelyiskola

Tartalom megosztása: