keresés a weboldalon

Stephenie Meyer: Twilight-saga könyvek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Stephenie Meyer: Twilight-saga könyvek

2014 április 11 - péntek
Ahogyan a címből is kiderül, több könyvről van szó, melyek hihetetlen sikereket értek el világszerte, méghozzá a különleges és nem mindennapi történetek miatt. Összesen négy könyvből tevődik össze, melyek igen nagy terjedelemmel rendelkeznek. A könyvsorozat egy hétköznapi, fiatal lány életéről szól, akinek az élete teljesen megváltozik, miután édesapjához költözik.

Az írónő a történet alapját álmából merítette. Aprólékos, s egyben különleges munkát végzett a regények megírásával. A könyvsorozat misztikus jelleggel rendelkezik, nem mindennapi szereplőkkel, karakterekkel ismerkedhetünk meg olvasásukkor.

A könyv legelső kötetében a történet úgy indul, hogy a lány az édesapjához kerül, ahol élete teljesen megváltozik. Rátalál a szerelem egy vámpírfiú személyében, aki már előre tudta, hogy sorsuk előre meg van írva, hogy egyszer majd találkoznak. Az elején a vámpír igyekszik távol tartani magát a lánytól, mert tudja, hogy akár fájdalmat is okozhat neki, de belátja, hogy nem tud harcolni az érzései ellen. Mikor kiderül az igazság arról, hogy egy nem hétköznapi fiú nyerte el a lány szívét, azt gondolná az ember, hogy egy ilyen védtelen, könnyen sebezhető és első benyomásra gyávának tűnő lány az igazság után elmenekül, pedig nem így történt, sőt még inkább harcol azért, hogy a fiú ne lökje el őt magától.

A történetek során rengeteg akadállyal kell megküzdeniük. Az állandó titkolózás a barátok, a lány édesapja előtt – aki nem mellesleg rendőr – megnehezíti a dolgukat, s megjelenik a képben az a személy, aki az elején teljes erejével harcol a két fél szerelme ellen, a farkasfiú. Mikor egy pillanatra úgy tűnik, hogy vámpír és a lány között mindennek vége, ő kihasználja arra az alkalmat, hogy elnyerje a lány szívét, mely valamelyest sikerül is, bár ezt a lány nem akarja beismerni önmagának.

Folyamatos lelki harc megy végbe a szerelmi háromszögben levő karakterek között: a lány szenved, mert elhagyták, s fáj neki az, hogy nem tudja viszonozni más érzéseit, míg a farkasfiúnak fáj az a tudat, hogy nem viszonozzák erős érzelmeit, és. a vámpírt megformáló karakter egy téves látomás révén azt hiszi, hogy szerelme meghalt, ezért végzetes hibát akar elkövetni, hogy szerelmével újra együtt lehessen fenn az égben: meg akarja öletni magát. Míg ő teljesen felkészült a biztos halálra, addig kedvese tudomást szerez mindenről, és nagy nehézségek árán, s életét feláldozva arra, hogy ő is vámpír lesz, megmenti kedvesét a haláltól.

A következő két kötetben is tanúbizonyságot tesznek arról, hogy képesek egymásért és a szerelmükért bármit megtenni, hogy az örökké tartson, főleg a lány, aki akár átváltozik vámpírrá, hogy örökké együtt lehessenek. A történetek alapján világossá válik számunkra, hogy a két fél minden akadály ellenére mindig együtt marad, s ezt a farkasfiúnak is el kellett ismernie, aki később már beletörődik, hogy semmi sem választhatja el a másik két félt.

Úgy gondolom, hogy a mozgalmas, szerelmi történet kicsit hosszan és nem hétköznapi módon adja tudtunkra az igaz és minden akadályt legyőző szerelmet, de a legfontosabb dolgot mégis kivehetjük belőle: ha az ember szerelmes, akkor képes bármit megtenni a másik félért – legyen akármilyen akadály az életük során -, hogy egész életükben együtt maradhassanak, és ezt mind a négy könyvben az írónő szépen, hétköznapi, de lényegre törően fejezi ki.

Németh Petra (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: