keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A tűz és jég dala

Zalaegerszeg címer
Hírek

A tűz és jég dala

2014 május 23 - péntek
Az én jelenlegi kedvenc könyvem nem egy könyv, hanem egy könyvsorozat. A szerzője George R. R. Martin, egy nagysikerű amerikai fantasy-író, aki fiatalon is próbálgatta képzelete szárnyait. Az írásmű műfaj szerint fantasy, amelynek a low-fantasy csoportjába tartozik, amely a valósághoz közel álló, fantasy-elemekkel tarkított írás.

A tűz és jég dalának története egy kitalált világban játszódik. Eme világ két fő kontinensét, Westerost és Essost ismerjük meg. Westeros a civilizált nyugati, Essos pedig az egzotikus keleti földrész. A mű minden népcsoport életét bemutatja, megismerteti a szokásokat, a hagyományokat és vallásokat.

Westeroson hét nagyház, hét dinasztia felett uralkodik a király, aki a Vastrónust birtokolja. A királyi címet Robert Baratheon nyerte el egy korábbi lázadás során, amely egy személyes bosszúból nőtte ki magát, ami elsöpörte a Targaryen-házat. A cselekmény három fő- és több kisebb-nagyobb mellékszálon fut. Csoportosítani talán a házak szerint lehet: Stark, Lannister, Targaryen.

A mű egy nagy részén átível a Hatalmasok Játéka, amely a trón birtoklásáért, a gazdagságért, és magáért a hatalomért folyik. Szereplők részletes jellemábrázolásával az író hangsúlyozza, hogy az ő műve nem egy esti mese, Martin világában a lovagi csillogás mellett megtalálhatók a társadalmi különbségek, a nyers erőszak és a szexualitás is. A karakterek ábrázolása során kitűnik, hogy egyik sem egyszerűen jó vagy rossz, hanem a különböző vágyak, indítékok irányítják őket, és gyakran hibákat követnek el.

A kedvenc szereplőm Jon Snow (Havas Jon), aki egy természetes, házasságon kívül született gyermek, aki a kitaszítottság miatt távozik Deresből, és megy a Falra, hogy a birodalom védelmezőjeként cölibátust fogadva szolgáljon az Északtól elválasztó erődítményrendszeren. Az író történetkezelésének jellegzetessége, hogy bármely pillanatban kiírja a szereplőket a könyvből, így az ember szinte megpróbál nem kötődni a szereplőkhöz, saját lelki nyugalmának védelmében.

Martin több, a műfajban dolgozó írótól is merített ihletet, mint például Tolkien, de a két mű nem is hasonlítható egymáshoz. Az író eredetileg három részesre tervezte ciklusát, és sokak örömére meggondolta magát. Már nagyon várom a 6. és 7. kötetet. A pazar karakteralkotásnak és a műfaj korábbi alkotásaitól szokatlan tabudöntögetéssel az író a fantasy-műfajban úttörőnek számító művet alkotott.

Ruszin Bence (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: