keresés a weboldalon

Interjú marie-therese nővérrel

Zalaegerszeg címer
Hírek

Interjú marie-therese nővérrel

2014 május 26 - hétfő
Marie-Therese nővérrel készítettünk interjút, aki a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórendet képviseli iskolánkban.

1. Hogy érzi magát Magyarországon?

Magyarország egy nagyon befogadó ország, ahol az emberek szeretnek élni. Nagyra értékelem a város, Zalaegerszeg nyugalmát, és szeretem az ország turisztikai nevezetességeit is, mint például a Balaton, Ják, Velemér… Nagyon jól érzem magam Magyarországon. De miért ilyen nehéz megtanulni magyarul?!

2. Mi a különbség egy francia diák és egy magyar diák napirendje (élete) között?

Csodálom a magyar diákok munkabírását, akik reggel 8-kor kezdenek, heti 5 napot járnak iskolába, és nagyon kevés szünidejük van az év folyamán. Franciaországban a diákok csak heti 4 napot tanulnak. Az iskolai tanév ritmusa eltérő. 7 iskolai hét után 2 hét szünet következik novemberben, decemberben, februárban és áprilisban. A nyári szünidő 2 hónapig tart, júliusban és augusztusban. Amikor órát tartok az osztályokban, le vagyok nyűgözve, hogy a diákok milyen hosszú szövegeket tudnak memorizálni, a francia diákok nem használják eléggé a memóriájukat. A magyar kisiskolásokat matematikából már első osztálytól kezdve fejben számoltatják, így gyorsabban számolnak, mint a francia gyerekek. A magyar diákok franciául tanulnak, de a francia tanárok nem tanulnak magyarul!

3. Miben különböznek a francia és a magyar gyerekek?

Franciaországban gyakran kell emlékeztetni a gyerekeket az udvariassági szabályokra. Itt a gyerekek spontán módon tisztelik a felnőtteket, és mindig köszönnek, amikor találkoznak velük. Párizsban a gyerekek gyakran járnak múzeumba, és a látogatások alapján művészeti alkotásokat készítenek tanórán egyénileg vagy csoportosan. A kiállítások lehetővé teszik a szülők számára, hogy megszerettessék gyermekükkel a műalkotásokat. Az itteni osztályok a tanév folyamán egyszerű alapanyagok felhasználásával készítenek dekorációkat, ami kifinomult művészi érzéküket bizonyítja. Franciaországban a zeneoktatás sincs ennyire magas színvonalon. Csak azok tanulnak szolfézst, vagy játszanak hangszeren, akik Konzervatóriumba mennek továbbtanulni. Magyarországon a diákoknak már az iskolában is lehetőségük van koncerteken résztvenni, a zeneoktatás fontos szerepet tölt be minden évfolyamon.

4. Milyennek találja az iskolánkat?

A ti iskolátok nagy, széles folyosókkal, ami lehetővé teszi gyermeknek és felnőttnek egyaránt, hogy könnyen találkozzanak. Szerencsések vagytok, hogy ilyen nagy tér áll a rendelkezésetekre, hogy sportoljatok, játsszatok. Az épületben uralkodó nyugalom lep meg legjobban. Már a kis elsősök megtanulják az engedelmességet és azt, hogy csendben dolgozzanak. Amikor pedig a Kápolnában vagyunk szentmisén –még ha sokan vagyunk is-, a gyerekek képesek csendben maradni vagy tiszta szívből énekelni. A tornateremben szervezett ünnepségeken is nagyon szépen szerepelnek, kreatívak, ügyesek a gyerekek. A mosolygó arcok arról árulkodnak, hogy boldogok vagytok ebben az iskolában.

5. Hogy tetszik a magyar konyha?

Nem vagyok hozzászokva a magyar konyhához, de elég gyakran megkóstolom a magyar ételeket. Ami meglep, az az ízek kavalkádja : fűszeres, sós, édes. Minden héten elmegyek a piacra -zöldségeket és gyümölcsöt vásárolok-, és magyar ételeket készítek belőlük. De szeretném megtanulni a cseresznyés rétes elkészítését.

6. Mit üzen a diákoknak?

Az iskola, azon túl, hogy a tantárgyak elsajátításának színtere, egy olyan közösségi hely is, ahol megtanuljuk az együttélés szabályait. Itt olyan barátságok is születhetnek, amelyek akár egész életünkben is elkísérhetnek. Itt a személyiségünk és lelkiségünk is fejlődik. Használjátok ki ezeket az éveket, amelyek előkészítik a jövőtöket. Felnőtt életetek gyökereit is itt találjátok meg, ebben az oktatás-nevelésben, amit ma kaptok. Ismerjétek fel és becsüljétek meg mindazt a jót, ami itt körülvesz Benneteket !

Köszönjük szépen a nővérnek a beszélgetést.

 

Az interjút készítették:
Jámbori Adrienn, Kiss Emese, Pauer Rebeka és Takács Lili (7.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: