keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Állatok a természetben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Állatok a természetben

2014 május 26 - hétfő
Fekete István Vuk c. művében egy kis róka életét mutatja be. Vuk egy eleven kölyök, aki mindig elcsavarog. Már korán szeretne vadászni, de apja folyamatosan azt mondja neki, hogy még kicsi. Egyik ilyen vadászakciója után hazaérve szembesül vele, hogy családját elpusztította a Simabőrű.

Ebből is látszik, hogy a rókáknak milyen életük van: családjukat kiirtják, örökösen rettegnek, és persze mindig élelmet kell szerezniük. Ahogy a szerző a rókák életét bemutatja, úgy a többi élőlény életébe is belenézhetünk: például Vahúr, a kutya, vagy Marci, a levadászott kakas mindennapjaiba.

Én ezért szeretem Fekete István könyveit, mert a mi életünk mellett más élőlények szemszögéből is bemutatja az élet rendjét. Megismerhetjük, hogy milyen kegyetlenek is vagyunk az állatokkal, ölni is tudunk, csak hogy az életünket kényelmesebbé tegyük. Megismerteti velünk a teremtmények élőhelyeit, mivel táplálkoznak, mik a természetes ellenségeik, hogyan érezhetnek. Fekete István műveiben nagyon sok a tájleírás, általában oldalakon keresztül alaposan leírja az adott élőhelyet. Különböző helyeket mutat be.

Én nagyon szeretem Fekete István munkásságát, mert pontosan szemlélteti, hogy milyen életük van a körülöttünk élő állatoknak, és összehasonlítja azt a mi életünkkel.

Belléncs Fanni (7.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: