keresés a weboldalon

Barót

Zalaegerszeg címer
Baráti városok

Barót

Erdély, Románia

Barót város Erdélyben, a Székelyföldön, Kovászna megyében található. A kb. 6 000 lakosú, Sepsiszentgyörgytől 48 km-re északnyugatra a Baróti-medence közepén fekvő, 90 %-ban magyarok lakta bányaváros az Erdővidék központja. Áthalad rajta a Barót-patak. A település nevét valószínűleg a honfoglaláskor itt letelepedett Barót nemzetségről kapta. Városi rangra 1968-ban emelkedett.

A Baróton működő Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont és a zalaegerszegi Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközépiskola között 2009-ben jött létre testvériskolai kapcsolat, amely az elmúlt években egyre szorosabbá és szélesebb körűvé vált. Időközben az együttműködés az oktatási intézmények kereteit kinőve más területekre is kiterjedt. Önkormányzati küldöttségek, baráti társaságok utaztak egymás ünnepeire, a baróti gyermekek évek óta rendszeres résztvevői a zalaegerszegi Kárpát-medencei Ifjúsági tábornak.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a baráti együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával erősítette meg az erdélyi magyar településhez fűződő szoros kapcsolatot. Célunk volt, hogy rendelkezésre álló eszközeinkkel támogassuk és erősítsük a települések, illetve annak egyesületei, intézményei közötti civil kapcsolatok és további barátságok kialakulását, kiemelten támogatva az ifjúsági kezdeményezéseket, annak érdekében, hogy városunk polgárai az élet valamennyi területén egyre szélesebb körű ismereteket szerezhessenek egymásról. A Baróttal kialakított jó kapcsolat elismeréséül 2017. június 9-én, a Baráti együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával azonos napon Barót címerpajzsát is elhelyeztük a Dísz téren. A két város között azóta is szoros az együttműködés.

2020-ban megalakult a Barót-Zalaegerszeg Baráti Társaság, Lázár-Kiss Barna András elnökletével, 2022 tavaszán pedig megalakult a Zalaegerszeg- Barót Baráti Társaság is, Vizlendvai László elnökletével.

Tartalom megosztása: