keresés a weboldalon

Nyárádszereda

Zalaegerszeg címer
Baráti városok

Nyárádszereda

Erdély, Románia

Nyárádszereda Maros megyében található, a Nyárádmente központja, egykori mezőváros, 1861-ig Marosszék székhelye, régi vásáros helye, szerepét később Marosvásárhely vette át. Nevét a Nyárád folyóról, illetve a településen szerdánként tartott vásárról kapta. Történelmi jelentőségét az adja, hogy 1605-ben itt választották fejedelemmé Bocskai Istvánt. Lakosainak száma közel 6 000 fő, akiknek 93%-a magyar. Az első írásos említés a helységről “Oppidum Zereda” néven 1493-ból való

Nyárádszereda és Botfa 2007-ben marosvásárhelyi közvetítéssel, a sport révén kerültek egymással kapcsolatba. A két település labdarúgói több alkalommal is elutaztak egymáshoz, majd a találkozások révén újabb kapcsolatok, barátságok szövődtek. Az elmúlt években kölcsönös oda-vissza látogatásokra került sor, melyek során a botfaiak Erdély és a Nyárádmente nevezetességeit, míg a nyárádszeredaiak Zala szépségeit ismerhették meg.

Egy idő után rendszeressé váltak a meghívások a nyári Nyárádmenti Kistérségi Napokra, valamint a februárban zajló Bocskai Napokra is. Az együttműködésbe Zalaegerszeg is bekapcsolódott, amikor 2015 januárjában a Magyar Kultúra Napján a Bekecs Táncegyüttes szerepelt kiemelt vendégként, és az ünnep alkalmából Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere mondott ünnepi köszöntőt. Nyáron pedig már a nyárádszeredai diákok is részt vettek városunkban a Kárpát-medencei diáktábor programjaiban.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a baráti együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával erősítette meg kapcsolatát az erdélyi magyar településsel. Célunk volt, hogy a rendelkezésre álló eszközeinkkel támogassuk és erősítsük a települések, illetve azok egyesületei, intézményei közötti civil kapcsolatok és további barátságok kialakulását, kiemelten támogatva az ifjúsági kezdeményezéseket, annak érdekében, hogy városunk polgárai az élet valamennyi területén egyre szélesebb körű ismereteket szerezhessenek egymásról. Az erdélyi várossal kialakított jó kapcsolat elismeréséül 2017. június 9-én, a baráti együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával azonos napon Nyárádszereda címerpajzsát is elhelyeztük a Dísz téren.

Tartalom megosztása: