keresés a weboldalon

Áthelyezték a felújított Szent Flórián szobrot

Zalaegerszeg címer
Hírek

Áthelyezték a felújított Szent Flórián szobrot

2009 szeptember 15 - kedd
Néhány hónapos restaurálás után újra áll Zalaegerszeg egyik legrégibb köztéri alkotása, a Szent Flórián szobor, mely 1765-ben készült. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta, hogy 2006-ban határozott a Zalaegerszeg Kulturális Örökségéért Közalapítvány a szobor restaurálásáról. A gyakorlati lebonyolításra a múzeumot kérték fel.

A szobor az 1800-as évek végéig a Kossuth Lajos utca meghosszabbított tengelyében, nagyjából a mai Göcseji Múzeum déli oldalán állt. Miután felépült a múzeum épülete – eredetileg Takarékpénztár – a Flórián szobor átkerült a Mária Magdolna Plébániatemplom északi oldalára.

Az alkotást innét vitték el idén tavasszal Káldi Richárd budapesti restaurátor műhelyébe. A mester a szobrot letisztította, a szükséges helyeken kiegészítette, s az elrohadt tartóvasakat is lecserélte.

Az elmúlt években felvetődött az a gondolat is, hogy a restaurált Szent Flórán szobrot ne a templom mögötti területre állítsák vissza, hanem eredeti helyének közvetlen közelébe, a múzeum oldalába. Kostyál László ezzel kapcsolatban elmondta: ez most megtörtént, a felújított szobor valóban eredeti környezetébe kerülhetett vissza.

Ezzel az intézménynek egy régi álma is valóra vált, hiszen az elmúlt hetekben elkészült a Kossuth utca folytatásaként egy kis sétány, mely közvetlenül a múzeum időszaki kiállítótermének bejáratához vezet. Mostantól nem oldalról kell megközelíteni a galériát. A sétány és a Flórián szobor pedig kellemes hangulatot kölcsönöz a múzeum déli oldalának.

Az áthelyezésnek nemcsak esztétikai okai voltak. A homokkőből készült szobor ugyanis a templom mögötti részen kevés fényt kapott, a tornyok felől rázúduló víz pedig egyáltalán nem tett jót az anyagnak; évtizedekig áztatta a felületet. A köztéri alkotásnak ezért jobb helye van eredeti környezetében.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: